Lăudați pe Domnul!, ediția a VII-a

Grupurile de muzică psaltică ale parohiilor din țară care vor să participe la Secțiunea „Interpretare” a Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!” mai au timp până mâine, 28 august, să se înscrie la etapa eparhială, informează „Ziarul Lumina”.

Dirijorul grupului trebuie să trimită până mâine, către Centrul eparhial de care aparține, formularul de înscriere la concurs (disponibil pe patriarhia.ro), semnat, pentru conformitate, de către paroh, o fotografie recentă a corului (pe CD) și șapte exemplare ale pieselor muzicale care vor fi interpretate. Proba de concurs, în toate etapele acestuia, constă în interpretarea în stil bizantin a trei piese muzicale bisericești: troparul/condacul hramului bisericii din care provine grupul, un axion praznical și un chinonic la alegere (dintre „Lăudați pe Domnul…”; „Paharul mântuirii…”; „Trupul lui Hristos…”; „Gustați și vedeți…”), nu mai mult de 12 minute în total.

Etapa eparhială va avea loc în perioada 8-12 septembrie, în urma căreia fiecare eparhie din țară va desemna corul câștigător pentru a participa în etapa mitropolitană a concursului, din perioada 1-15 octombrie. În această etapă, fiecare mitropolie din țară va desemna corul câștigător pentru a participa la faza națională a concursului. Etapa națională se va desfășura la Sala Radio (Studioul de concerte „Mihail Jora”) din București, în ziua de luni, 27 octombrie, între orele 19:00 și 21:00. Vor concura șase grupuri de muzică psaltică, reprezentând cele șase mitropolii din țară. La acest eveniment vor fi invitați membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai instituțiilor statului, oameni de cultură. Intrarea publicului se va face pe bază de bilete și de invitații distribuite în perioada 13-17 octombrie 2014. Corurile participante în etapa națională a concursului vor primi diplome, în funcție de premiul obținut, cărți și bani (din partea Patriarhiei Române).

Concurenții care se înscriu la Secțiunea „Compoziție muzicală” vor compune, în stil bizantin (notație psaltică), muzica însoțită de isoane pentru Heruvicul din Joia Mare. Compozitorii vor trimite formularul de înscriere completat și partitura în 4 exemplare, pe adresa Sectorului teologic-educațional, Mănăstirea Antim, strada Mitropolit Antim Ivireanul, nr. 29, sector 4, București, cu mențiunea: Pentru Concursul național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!” – Secțiunea B, „Compoziție muzicală”. Termenul-limită este 1 octombrie (data poștei). Evaluarea lucrărilor participante se va face în perioada 6-10 octombrie. Juriul va avea trei membri: compozitori și profesori consacrați de muzică psaltică. Întrunirea juriului va avea loc la Mănăstirea Radu Vodă din București – Centrul cultural-social „Sfântul Nectarie din Eghina”, într-una din zilele săptămânii 6-10 octombrie. În perioada 13-17 octombrie, compozitorii clasați pe primele patru locuri vor fi invitați la spectacolul-concurs ce se va desfășura la Studioul de concerte „Mihail Jora” (Sala Radio) din București, în ziua de 27 octombrie, între orele 19:00 și 21:00. În timp ce juriul Secțiunii A – „Interpretare” va delibera, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va premia compozitorii prezenți. Câștigătorii Secțiunii B – „Compoziție muzicală” vor primi diplome, în funcție de premiul obținut, cărți și bani (din partea Patriarhiei Române).

A VII-a ediție a Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul!” este organizată de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente