Lansare oficială: Peste 160 de lăcașuri de cult, incluse în Ruta Culturală Turistică a Bisericilor de Lemn

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România a fost lansată oficial, marti, în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”, anunţă Ministerul Economiei.

La eveniment au fost prezenți reprezentați ai administrațiilor publice locale înscrise în ruta culturală, ai Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, dar și ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, cărora le-au fost acordate diplome din partea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care atestă recunoașterea.

Din ruta culturală fac parte peste 160 de lăcaşuri de cult.

Ruta cuprinde, astfel, 10 lăcașuri de cult din județul Bihor, 13 din județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare, 16 din județul Suceava, totodată, alte 16 din județul Neamț și nu în ultimul rând, încă 2 biserici de lemn din județul Mehedinți. Precizăm că aceasta rămâne deschisă și altor județe care doresc să promoveze patrimoniul antropic deținut.

Oficialii ministerului au descris ruta precum „o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie”.

Obiectivele turistice cuprinse în rută evidențiază esența spiritului românesc comunitar și a creativității sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual. Pe parcursul călătoriei turiștii vor avea posibilitatea de a cunoaște tradiții străvechi, care spun povestea geniului popular românesc și al unității neamului.

Conform sursei citate, obiectivele turistice din cadrul rutei culturale „vor oferi celor care le vizitează posibilitatea de a învăța, de a trăi și de a lua parte la o experiență semnificativă, antrenantă și memorabilă, care poate fi personalizată în funcție de interesele fiecăruia”.

Mai multe detalii despre ruta culturală aici.

În România, 49 de Rute Cultural Turistice din România beneficiază de recunoașterea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Sursa foto: Digi24

Comentarii Facebook


Știri recente