Lansare de carte și expoziție de fotografie la Timișoara

Luni, 21 octombrie, la Consiliul Județean Timiș a avut loc un dublu eveniment cultural inițiat de mai multe instituții din județ și din Banatul sârbesc. Este vorba de lansarea albumului monografic intitulat „Bisericile ortodoxe românești din Banatul sârbesc” și vernisarea expoziției de fotografie dedicată celor 40 de lăcașuri de cult prezentate în paginile lucrării, informează „Ziarul Lumina”.

Pentru prima dată imagini cu bisericile românești din Banatul sârbesc au fost unite într-un album monografic, cu sprijinul Mitropoliei Banatului și al Comisiei de cultură a Consiliului Județean Timiș. Volumul cuprinde imagini din interiorul și exteriorul celor 40 de biserici, realizate de Marius Roșu, consilier juridic la guvernul Voivodinei, a cărui pasiune este aceea de a realiza fotografii artistice cu obiecte de patrimoniu cultural.

„Acest album mai cuprinde, pe lângă imagini, texte însoțitoare și o prefață scrisă de domnul Nicu Ciobanu, publicist și scriitor. Foarte multe dintre instituțiile noastre culturale s-au implicat în acest mare proiect, iar fiecare dintre reprezentanții lor își aduce contribuția la realizarea acestuia”, a precizat Costa Roșu, președintele onorific al Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina.

La eveniment au participat autorități locale, directori ai unor instituții din Timișoara și oaspeți din Serbia. Delegatul Arhiepiscopiei Timișoarei la acest eveniment a fost pr. Zaharia Pereș, consilier eparhial, care a transmis celor prezenți binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, și felicitările Preasfințitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

„Această acțiune este pentru noi, Biserica Ortodoxă Română, și pentru Biserica Ortodoxă Sârbă o bucurie care ne ajută să înțelegem că lăcașurile noastre de cult atât de aici, cât și de dincolo de graniță nu fac altceva decât să ne mențină în relații de frățietate”, a declarat pr. Zaharia Pereș.

Expoziția face parte dintr-un amplu proiect inițiat de Fundația Română de Etnografie și Folclor și de Institutul Cultural al Românilor din Voivodina. Proiectul își propune editarea unor lucrări închinate bisericilor românești din Voivodina, picturii acestora, cât și fondului de carte veche păstrat de-a lungul timpului în cele 40 de biserici românești din satele Banatului sârbesc, precum și mai multe expoziții de documente și fotografii.

Comentarii Facebook


Știri recente