Lansare de carte la Parohia „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Reșița

Poeţii pr. Emil Sergiu Varga, Nana Ileana Filip şi Lorin Cimponeriu şi-au lansat duminică, 16 noiembrie, la biserica ortodoxă din cartierul reşiţean Govândari, volumul colectiv de versuri „Zbor spre nemurire”, Colecţia „Poeţii secolului XXI”, Editura Inspirescu, Satu Mare, 2014.

Volumul a fost lansat după Sfânta Liturghie duminicală, oficiată de părintele Petru Berbentia, protopopul Reşiţei, în prezenţa a sute de credincioşi. De altfel, Petru Berbentia a „oficiat” şi în calitate de moderator al evenimentului, susţinând cuvântul de deschidere şi prezentând volumul, dovendindu-se un pasionat cititor de poezie şi un remarcabil comentator.

În cuvântul său, părintele Petru Berbentia a afirmat: „Ne-am obişnuit ca în biserica noastră, pe lângă serviciile religioase, să organizăm şi manifestări culturale, manifestări literare, care nu ţin strict de religie. Aceasta nu înseamnă că slujbele religioase nu au şi ele o componentă culturală și de aceea trebuie subliniat că biserica noastră strămoşească a avut şi are un rol de culturalizare şi educaţie a oamenilor. S-au făcut şi alte lansări de cărţi, s-au lansat reviste importante, aşa cum de peste 12 ani aici la biserică apare din două în două luni revista „Foaia Govândarului”, care nu se vrea a fi o revistă de teologie, ci o revistă de cultură şi de informare a celor ce vin la această biserică. Tocmai de aceea, astăzi, când aici la biserică lansăm o nouă carte, aducem plinătate activităţii culturale pe care de-a lungul vremii am desfăşurat-o”.

Un lucru remarcabil este că ultima poezie din ciclul celor scrise de părintele Emil Varga în volumul colectiv „Zbor spre nemurire”, se numeşte „Înţelepciune, drepţi” şi este adresată memoriei mitropolitului Nicolae Corneanu.

La final, credincioşii au avut posibilitatea să cumpere volumul de poeme cu autografe din partea autorilor. Toți banii adunaţi din vânzarea cărţii vor fi donaţi Centrului Paleativ Oncologic de la Mănăstirea Slatina Nera din județul Caraș Severin.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea)

Comentarii Facebook


Știri recente