Lansare de carte la Parohia Cireşa

Joi, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ioan Gură de Aur şi, totodată, Ziua Bibliei, la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Parohia Cireşa s-a lansat volumul „Monografia comunei Cireşa”, scrisă de prof. Avram Boţa şi de preotul paroh, Ioan Negrei, după cum ne-a precizat Darius Herea.

Evenimentul s-a organizat în locaşul de cult şi s-a bucurat de prezenţa intelectualilor din comunitate, a preoţilor din localităţile învecinate şi a numeroşi credincioşi. Ca delegat al Preasfinţitului Părinte Lucian, la lansarea cărţii a participat părintele Daniel Alic, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului, care a avut şi calitatea de moderator al discuţiilor. Prezentarea cărţii a fost susţinută de prof. univ. dr. Dumitru Jompan, un exponent de seamă al culturii locale. Domnul profesor Jompan a specificat despre lucrarea lansată că: „în salba monografiilor ce s-au scris asupra localităţilor din Valea Bistrei, zonă din care face parte şi satul Cireşa, monografia reprezintă un pandantiv valoros. Cartea este un summum de fapte şi evenimente făptuite şi trăite de strămoşii locuitorilor de astăzi, devenind o emblemă pentru cei ce vieţuiesc aici”.

Au urmat cuvântările autorilor, aceştia evidenţiind aspecte din trecutul bisericesc şi cultural al localităţii. Manifestarea a continuat cu o cuvântare emoţionantă a părintelui protopop Liviu Mihai Drăgan care a păstorit localitatea în perioada 1979-1999 şi cu un cuvânt de felicitare rostit de Domnul ing. Luca Mălăiescu, primarul oraşului Oţelu Roşu, care a mulţumit autorilor pentru darul editorial pe cale l-au făcut oraşului (astăzi localitatea Cireşa depinde administrativ de oraşul Oţelu Roşu).

În închiere, părintele Daniel Alic a vorbit despre importanţa pe care o are o monografie pentru istoria locului şi a felicitat ostenitorii care au plămădit-o: „Pentru un preot este o datorie pastorală să cunoască şi să valorifice trecutul spiritual şi cultural al localităţii pe care o păstoreşte şi de aceea, prin ostenenala scrisului, părintele Ioan Negrei şi-a împlinit frumos menirea. La această datorie s-a alăturat şi Domnul profesor Avram Boţa, nativ al locului, împreună alcătuind o carte importantă pentru sufletul oamenilor din Cireşa. Aducându-le cuvânt de felicitare, rugăm pe Domnul Dumnezeu să le răsplătească munca depusă”.

Comentarii Facebook


Știri recente