Lansare de album dedicat Mănăstirii Văcărești

La Biblioteca Națională a României va fi lansat joi, 17 octombrie 2013, începând cu ora 18:00, albumul „Un sfert de veac de la martiriul unui monument bucureștean – Mănăstirea Văcărești”, informează Ziarul Lumina.

Albumul, coordonat de drd. Anca Beatrice Todireanu, muzeograf în cadrul Muzeului Municipiului București, are 400 de pagini și cuprinde mărturii și studii științifice, semnate de 20 de personalități, dar și un fond impresionant de fotografii ale întregului ansamblu monastic, peste 300 de imagini. Scopul acestui album este de a arăta frumusețea și importanța Mănăstirii Văcărești, dar și de a rectitori în imagini ansamblul monastic bucureștean și de a se păstra amintirea acestuia în conștiința istoriei, întrucât monumentul de artă de la Văcărești nu mai poate fi reconstruit.

Lucrările de înălțare a Mănăstirii Văcărești au început în timpul domniei primului domnitor fanariot, Nicolae Mavrocordat. Mănăstirea a fost terminată de fiul său, Constantin Mavrocordat. Pentru secolul al XVIII-lea, Mănăstirea Văcărești a fost cel mai mare ansamblu monumental și cea mai mare mănăstire din sud-estul Europei, întrucât acoperea o suprafață de 18.000 mp. Aceasta pentru că, în afară de ansamblul monastic, au mai fost construite o școală de limbă greacă, o tiparniță și o bibliotecă. Cu toate acestea, la 2 decembrie 1984, dorind să construiască o sală de congrese cu o capacitate de 12.000 de locuri, Nicolae Ceaușescu a ordonat demolarea acestui simbol al culturii și spiritualității ortodoxe românești și, în ciuda protestelor specialiștilor, oamenilor de cultură din țară și de peste hotare, Mănăstirea Văcărești a fost demolată la 15 decembrie 1986.

După trei ani de la demolarea Bisericii Văcărești, Nicolae Ceaușescu a renunțat la construirea sălii de congrese, iar astăzi, pe locul Mănăstirii Văcărești funcționează un mall.

Comentarii Facebook


Știri recente