Lăcaș de închinăciune pentru românii din Montecatini Terme – Italia

Românii din Montecatini Terme – Italia au din această lună un paraclis ocrotit de Sfânta Pelaghia în care se adună la sfintele slujbe. La începutul anului, PS Episcop Siluan l-a trimis pe preotul Matei Tulan pentru a sluji în mijlocul credincioșilor ortodocși din această regiune, informează Ziarul Lumina.

În regiunea Montecatini Terme – Italia a fost înființată în acest an o nouă parohie, cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei. Părintele paroh de la Montecatini Terme, Matei Tulan, împreună cu părintele Ștefan Tulan, paroh al Parohiei Rediu, Protopopiatul Iași 1, județul Iași, au oficiat în duminica a 4-a din Postul Mare (n.r.: duminică, 14 aprilie) slujba Aghesmei mici și Sfânta Liturghie. Momentul de sărbătoare, prilejuit de binecuvântarea cu apă sfințită a lucrărilor săvârșite, a fost încununat de prezența unui număr mare de credincioși. Românii aflați la muncă în regiunea Montecatini Terme s-au bucurat astfel că se pot aduna în rugăciune și că pot ține dreapta credință așa cum o făceau când erau în țară. În luna ianuarie a acestui an, PS Episcop Siluan l-a hirotonit preot pe diaconul Matei Tulan, pe seama Parohiei Montecatini Terme. În perioada ce a urmat au început demersurile pentru identificarea unui spațiu în care să se oficieze sfintele slujbe.

„Am început oficierea sfintelor slujbe în incinta unei capele catolice în fiecare joi și duminică. La prima slujbă din nou-înființata parohie au venit câteva doamne entuziasmate care au mulțumit cu lacrimi lui Dumnezeu pentru că au un loc în care se pot ruga în limba și credința în care s-au născut. Prin dragostea românilor din Parohia Montecatini Terme a fost strânsă o sumă de bani pentru obiectele liturgice. Apoi, cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, am venit în România pentru cumpărarea celor necesare, dar și pentru a aduna obiecte sau icoane care să înfrumusețeze sfântul lăcaș. A fost foarte greu până la momentul binecuvântării lăcașului de închinăciune pentru că am fost lipsit de ajutor și fără serviciu, atât eu, cât și soția. Am fost întăriți de credința în Dumnezeu, de Preasfințitul Siluan, care ne-a numit «următori ai Apostolilor pe meleaguri străine», și de dragostea oamenilor din Montecatini Terme”, a declarat pr. paroh Matei Tulan.

Mulțime de credincioși la slujba sfințirii

După trei luni de slujire neîntreruptă a Sfintei Liturghii în duminici și sărbători, capela a devenit neîncăpătoare pentru numărul mare de români care veneau la rugăciune. Astfel, la sfârșitul lunii martie s-a găsit o altă locație pentru sfintele slujbe, într-o fostă fabrică de dulciuri dezafectată.

„În jur de 30 de persoane au lucrat timp de câteva zile la amenajarea noului lăcaș de închinăciune. Am avut o echipă de electricieni, lemnari, zugravi, s.a., care s-au ostenit voluntar pentru a face o casă în care sufletele lor să se adune în rugăciune și să preaslăvească Sfânta Treime. În ziua de 14 aprilie, cu lacrimi în ochi și plini de emoție, românii au participat în număr mare la binecuvântarea lucrărilor săvârșite. Credincioșii s-au bucurat că au o bisericuță mult mai spațioasă în care să se adune și să se roage”, a mai spus pr. paroh Matei Tulan.

Parohia românilor din Montecatini Terme este ocrotită de Sfânta Pelaghia, pomenită de Biserica noastră în fiecare an la 4 mai. Programul liturgic al parohiei cuprinde oficierea Acatistului (în fiecare joi, de la ora 15:00), a Vecerniei (sâmbăta de la ora 16:00), a Utreniei și Sfintei Liturghii (duminica de la ora 8:00). După slujbele de joi și duminică este program de spovedanie.

Comentarii Facebook


Știri recente