La Timişoara a fost demarat un proiect de restaurare a optsprezece biserici din Eparhie

Arhiepiscopia Timişoarei a demarat împreună cu Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timişoara un proiect de restaurare a optsprezece biserici din Banat, majoritatea de patrimoniu.

Prezentarea proiectului a avut loc la Centrul eparhial din Timișoara la începutul acestei săptămâni, informează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

Evenimentul s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, prof. univ. dr. ing. Viorel Șerban, rectorul Politehnica Timișoara, prof. univ. dr. ing. Marius Moșoarcă, preodecanul Facultății de  Arhitectură şi Urbanism din Timișoara, şi a studenţilor implicaţi în acest proiect.

Mitropolitul Banatului le-a vorbit celor prezenţi despre importanța protejării bisericilor din eparhie, multe din ele biserici de patrimoniu, și a apreciat dragostea și râvna studenților pentru salvarea acestor lăcașuri de cult.

Mitropolitul Banatului le-a vorbit studenţilor despre necesitatea acestui proiect. Foto credit: Mitropolia Banatului

Această acțiune se încadrează în demersul inițiat de către Arhiepiscopia Timișoarei de a conserva  patrimoniul bisericesc din Banat.

De-a lungul anilor au fost desfășurat ateliere interdisciplinare, care au avut în centrul preocupărilor biserica și toposul sacru din mai multe perspective: releveu tradițional, fotogrametric și fișe pentru fiecare element din lemn al bisericii, studierea arhivelor, studii de parament și ale stratului pictural, expertiza biologică și structurală, analiza dendro-cronologică, interviuri în comunitate, etc.

Au fost fotografiate, fișate și analizate bisericile din Belinț, Pesac, Cerneteaz, Bazoșul Vechi, Duboz, Foeni, Mănăstirea Partoș, Gaiu Mic, Chizătău, Murani ș.a.

Cauzele acestor avarii provin din infiltrarea apei din capilaritate, cauze biologice, deteriorări provocate de factorii de mediu.

Profesorii și studenții implicați în proiect au propus mai multe metode de restaurare reversibile în conformitate Chartei de la Veneția.

Proiectul de diagnoză a degradărilor și de propunere a unor metode de restaurare a lăcaşurilor de cult este în curs de realizare în cadrul disciplinei de Metode și Tehnici de Restaurare al Facultății de Arhitectură și Urbanism și se va finaliza în parteneriat cu Arhiepiscopia Timișoarei.

Foto credit:Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente

Sinaxă monahală în Episcopia Canadei: Decizii

Sinaxa monahală a Episcopiei Canadei s-a desfășurat luni la Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci și Sf. Efrem cel Nou” – Mono, sub președinția Preasfințitului Părinte Ioan Casian. Întâlnirea a debutat cu Sfânta Liturghie oficiată de Episcopul…