La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir Schitul Nicolinț și-a sărbătorit hramul

La sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir Schitul Nicolinț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej Sfânta Liturghie a fost săvârșită, din încredințarea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, de către părintele Bogoliub Martinovici, protopop al Protopopiatului Moldova Nouă, alături de părintele protosinghel Ilie Pentoiu înconjurați de un numeros sobor de preoți.

La Sfânta Liturghie au participat un număr însemnat de credincioși, dintre care foarte mulți la momentul potrivit s-au împărtășit cu Dumnezeieștile Taine. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele protopop Bogoliub Martinovici, care a subliniat importanța cinstirii Sfinților, după cum ne-a mărturisit Pavel Canea.

Potrivit tradiției bănățene, la finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra credincioșilor prin binecuvântarea colacului și a prinoaselor.

Acest așezămănt monahal a fost amenajat într-un fost pichet grăniceresc de la frontiera cu Serbia, în anul 2003, la inițiativa părintelui protopop al Oraviței, Ion Văran. În scurtă vreme, Schitul Nicolinț a devenit pentru credincioșii din zonă un reper spiritual

Terenul și clădirile schitului au fost donate Episcopiei Caransebeșului de către Ministerul de Interne. În interiorul clădirii s-a amenajat un paraclis iar în exteriorul clădirii s-a organizat o gospodărie anexă pentru creșterea păsărilor și o magazie.

O amplă reînviere a schitului se datorează părintelui Ilie Pentoiu, venit din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, care a dat prin osteneala sa un elan de promovare a vieții monastice și în zona protopopiatului Oravița. Cu sprijinul Centrului Eparhial, dar și prin osârdia părintelui stareț, la schit s-au făcut reparații capitale: amenajarea paraclisului, iconostas sculptat și pictură interioară.

La data de 30 octombrie 2009 a fost târnosit paraclisul schitului, iar în 24 septembrie 2010 s-a sfințit pictura prin grija Întâistătătorului Eparhiei, Preasfințitul Lucian. Osteneala părintelui stareț a fost evidențiată și răsplătită, fiindu-i acordat rangul de protosinghel. În prezent se continuă amenajarea camerelor (chiliilor) care pot deveni spații de cazare pentru vizitatori și se au în vedere activități cu tineretul, tabere de vară și acțiuni cu caracter social.

Comentarii Facebook


Știri recente