La Parohia Mavrogheni se construiește un centru pentru copii cu sindrom Down: Bucuria lor arată prezența Duhului Sfânt

Părintele Radu Petre Mureșan, Parohul Bisericii Mavrogheni din Capitală, a sfințit miercuri, împreună cu părintele coslujitor Ioan Jucan, lucrările începute la centrul pentru copii cu sindrom Down și autism care va funcționa pe terenul parohiei. Bucuria manifestată permanent de acești copii arată prezența Duhului Sfânt, spune parohul.

„Ne-am propus să ne inspirăm din experiența centrelor similare din străinătate și să construim un centru integrat cu servicii acreditate, unde toate terapiile să fie decontate”, spune parohul.

În România, părinții trebuie să aibă multe resurse financiare ca să-i poată ajuta și nici infrastructura nu este foarte prietenoasă. Astfel, acești copii devin cea mai discriminată categorie de persoane, adaugă el.

„Este foarte important ca ei să socializeze, să prindă încredere. De aceea, este nevoie să gândim un proiect integrat care să le răspundă la toate nevoile. Cunosc persoane care au învățat germana și și-au căutat o slujbă în străinătate ca să le ofere copiilor lor șansa de a beneficia de astfel de terapii”, mai spune Părintele Radu Petre Mureșan.

Parohul l-a avut alături la sfințirea lucrărilor pe Părintele Coslujitor Ioan Jucan. Foto: Parohia Mavrogheni

În Capitală sunt peste 2.000 de persoane cu sindrom Down, iar la viitorul centru vor putea face terapii 150 de copii pe zi.

Cei mai fericiți copii

„Dumnezeu m-a învrednicit să am un copil cu sindrom Down și cunosc universul și nevoile acestor copii”, spune Părintele Paroh Radu Mureșan.

Primul din cei patru copii ai parohului este o fetiță înfiată. După un an a venit pe lume Teodor, practic primul născut al familiei. „Am aflat diagnosticul înainte de naștere și ne-am asumat crucea aceasta”, spune părintele paroh.

„Pentru că știu multe persoane din mediul bisericesc care au copii cu sindrom Down, m-am «spovedit» și eu cu amărăciune la medicul nostru, destăinuindu-i gândul că poate Dumnezeu pedepsește copiii pentru nevrednicia părinților”, povestește părintele.

„Dar medicul l-a contrazis, explicându-i: «Se nasc adesea copii cu sindrom Down în familii de preoți sau de buni creștini, pentru că aceștia și-i asumă și nu le întrerup firul vieții înainte de naștere».”

Într-adevăr, deși studii recente arată că 99% din persoanele cu Sindrom Down sunt fericite cu viața lor, statisticile ne descoperă și o realitate nemiloasă: 92% din copiii astfel diagnosticați sunt avortați. În Islanda procentul este 100%, astfel că în această țară nu există copiii cu sindrom Down – și nici binecuvântarea pe care ei o reprezintă.

Studii: 99% din persoanele cu Sindrom Down sunt fericite cu viața lor. Modelul din imagine nu are legătură cu persoanele menționate în articol. Foto credit: Public Domain

Pentru că, spune părintele, în cele din urmă, „crucea” aceasta s-a dovedit o povară ușoară, după promisiunea Mântuitorului. „Teodor râde mereu. Ce am învățat de la el este că trebuie să fii bucuros. Bucuria este semnul prezenței Duhului Sfânt, o bucurie autentică, o bucurie iubitoare”.

Teodor are acum opt ani, merge la o școală normală și este un copil vesel și fericit.

Această experiență l-a inspirat pe Părintele Radu Mureșan să ia o decizie: „În 2020, Anul omagial al pastorației părinților și copiilor, m-am hotărât să fac un proiect care să ajute familiile acestor copii”.

Un proiect de utilitate publică

Simulare pe calculator cu viitorul complex în centrul imaginii. Foto: Parohia Mavrogheni

Centrul, probabil cel mai complex din țară, va fi gata la roșu în august, iar la anul, în februarie, va putea fi inaugurat. Parohia a oferit terenul, cu o suprafață de aproximativ 300 de metri pătrați, care valorează aproximativ un milion de euro, iar construcția va fi realizată de Primăria Sectorului 1.

Clădirea cu demisol, parter și alte două nivele va avea 925 de metri pătrați în total, cu spațiu de recepție, 10 cabinete medicale pe specialități, trei ateliere de terapie educațională, un bazin de hidro-kinetoterapie, ascensor, vestiare, cabine de duș, spații și instalații anexe.

Dar cea mai dificilă va fi găsirea sau formarea terapeuților. Atât copiii cu sindrom Down, cât și cei cu autism au nevoie de terapii personalizate și complexe. Copiii cu sindrom Down au nevoie de patru ore de diverse terapii timp de 3-5 zile pe săptămână, iar costurile sunt de 100-200 lei pe oră.

Cu terapiile făcute la timp, peste 75% dintre ei sunt recuperați și au o viață normală, spune parohul Bisericii Mavrogheni. De asemenea, în Occident, până la 50% din persoanele cu sindrom Down ajung să fie integrate pe piața muncii, spre deosebire de România, unde acest procent este de până în 0,5%, adică de o sută de ori mai mic.

„Ne dorim un centru de excelență, un model de bune practici, care să ajute comunitatea. Nici măcar nu se poate spune că este strict un proiect bisericesc, ci unul de utilitate publică”, adaugă el.

Parohul Radu Mureșan nu vrea să se oprească aici. Ca răspuns la întrebarea unui fiu duhovnicesc care se întreba ce va fi cu copilul său special când el nu va mai fi, parohul i-a făcut promisiunea să creeze și un proiect de locuințe protejate pentru cei care nu pot fi deplin recuperați și integrați social.

Pentru părinții ai căror copii au fost diagnosticați cu acest sindrom și poate chiar acum se întreabă ce să facă, presați de medici și de cei din jur să renunțe la copil, părintele transmite: „Să aibă curajul să-i aducă pe lume! Acești copii au dreptul la viață și au harisma lor aparte!”

Ceea ce apare acum ca o cruce, este o lumină mântuitoare, spune parohul.

Donează

Parohia Mavrogheni
Cont RO51RNCB0069148628830001
CIF 12885860

Vezi și:

Foto credit: Parohia Mavrogheni

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente