La parohia bucureșteană ocrotită de Sf. Valentin al Umbriei se va construi o grădiniță

Biserica Delea Nouă Calist din Sectorul 3 al Capitalei și-a serbat vineri al treilea hram. Cu acest prilej, Părintele Paroh Valentin Fătu a dezvăluit pentru Basilica.ro cel mai important proiect al parohiei pentru viitorul apropiat: construirea Grădiniței „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.

Contractul de finanțare a fost recent aprobat de Compania Națională de Investiții, iar grădinița va fi construită pe terenul din curtea bisericii. Piatra de temelie va fi pusă la toamnă.

După liturghia oficiată de hramul de vară, arhitectul care lucrează la proiectul grădiniței le-a prezentat enoriașilor ultimele schițe.

„Este o idee mai veche. Noi am avut pe terenul parohiei un azil de bătrâni care a fost desființat la finele anilor 1980, iar gândul nostru a fost să creăm un proiect prin care să-i învățăm pe copii să rămână apropiați de vârstnici, să-i respecte și să-i ocrotească”, a declarat părintele paroh pentru Basilica.ro.

În curtea parohiei conviețuirea între generații este deja o realitate, deoarece la Biserica Delea Nouă Calist vin foarte mulți tineri. O parte dintre ei fac parte din Corul Solemnis al parohiei, care se implică nu numai în viața liturgică, ci și în acțiuni filantropice.

Părintele Valentin Fătu este bucuros că biserica are de la 1 august și un diacon tânăr, Alexandru Cuțchi, exprimându-și speranța că acesta va impulsiona activitatea culturală și educativă din parohie.

„Ne gândim că avem deja o generație care poate prelua ștafeta, iar aceasta este foarte important”, spune parohul.

De altfel, Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, Episcopul Umbriei, este îndrumător și ocrotitor al tinerilor.

Fragmentul din moaștele sfântului, pomenit de Biserica Ortodoxă în data de 30 iulie, au fost donate Bisericii Delea Nouă Calist în 2005 de episcopul catolic de Terni. Orașul Terni este sub ocrotirea sfântului, care a fost ierarhul locului.

Începând din 2009, Biserica Delea Nouă Calist a fost reabilitată, iar în 2014 s-a construit un nou pridvor. Restaurarea picturii a fost finalizată în 2015. Biserica poartă numele ctitorului ei: a fost construită în 1875 cu sprijinul ierarhului Calist Stratonichias, vicar al Mitropoliei Ungro-Vlahiei.

Celelalte două hramuri ale Parohiei Delea Nouă sunt Buna Vestire și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Foto credit: Biserica Delea Nouă Calist

Comentarii Facebook


Știri recente