La Muzeul Naţional al Banatului poate fi admirată expoziţia „Contribuția femeilor din Banat în Primul Război Mondial”

Muzeul Naţional al Banatului (MNaB) prezintă publicului, din 1 februarie, o expoziţie de fotografie care ilustrează contribuția femeilor din Banat în Primul Război Mondial.

În fotografii apar femei din perioada menţionată care s-au implicat, cu predilecție, în acțiuni de caritate.

Războiul a fost privit de-a lungul timpului ca un fenomen masculin prin excelență. Primul Război Mondial a reprezentat un conflict modern, tehnologic, care a testat și a frânt codurile și așteptările referitoare la curajul bărbătesc și la masculinitate în general. Acesta a reprezentat un punct de cotitură și un catalizator al schimbării în istoria lumii în ceea ce privește relațiile de gen, femeile implicându-se activ în scopul restabilirii echilibrului mondial, se precizează pe pagina de Facebook a MNaB.

La Timișoara, încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, luaseră ființă mai multe asociații de femei care s-au implicat și în anii Primului Război Mondial cu predilecție în acțiuni de caritate care constau în linii mari din ajutorarea bolnavilor și a familiilor sărace, înființarea și întreținerea bucătăriilor populare din cartiere, a căminelor de copii, precum și constituirea diferitelor fonduri de caritate.

Un rol important în viața medicală și protecția sanitară a Timișoarei în anii războiului au deținut-o călugărițele mizericordiene, care s-au ocupat și de tratarea bolnavilor din Spitalul General.

„Experiența marcantă a războiului și numeroasele îndatoriri și roluri noi pe care femeile s-au văzut nevoite a le prelua, precum și multitudinea actelor filantropice inițiate de acestea, au schimbat foarte mult atât percepția societății asupra acestora, cât și a lor înseși asupra propriei persoane și asupra locului pe care îl ocupau în societate, le-au determinat să fie mai încrezătoare în ele însele și le-au diminuat dependența față de bărbați”, menţionează MNaB.

Expoziţia foto poate fi vizitată pe tot parcursul lunii februarie 2022.

Sursă foto: rfi.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente