La Madrid se desfășoară Congresul Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale

Congresul Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale a început joi la Madrid, pentru prima dată în format fizic după pandemie.

Peste 230 de delegați ai parohiilor din cele trei eparhii ale mitropoliei iau parte la lucrări, pentru a căuta răspunsuri comune și practice, în acord cu Cuvântul Evangheliei, la probleme actuale ale societăților în care trăiesc credincioșii ortodocși.

În cadrul congresului are loc ședința de lucru a Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Congresul a fost deschis joi seară, la Catedrala românească „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Madrid, cu o slujbă de Te Deum oficiată de Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei.

Lucrările Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale se desfășoară la Madrid, sub președinția IPS Iosif, în perioada 6-9 octombrie 2022. Foto: Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale

Slujba a fost urmată de o conferință susținută de Părintele Profesor Grigore Dinu Moș și intitulată „Rugăciunea într-o lume secularizată”.

Vineri, după Sfânta Liturghie, Părintele Profesor Vasile Mihoc susține conferința „Rugăciunea în Noul Testament”, apoi au loc ateliere tematice.

În a doua parte a zilei de vineri este programat un atelier coordonat de Părintele Profesor Patriciu Vlaicu și intitulat „Discernământul pastoral și mijloacele de cultivare a discernământului în viața credincioșilor prin spovedanie”. Adunarea Mitropolitană este programată pentru seara aceleiași zile.

Congresul Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale se încheie duminică, 9 octombrie 2022,cu Liturghia solemnă oficiată la Catedrala românilor ortodocși din Madrid. Foto: Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale

Sâmbătă dimineață, membrii Sinodului Mitropolitan și un sobor de clerici vor oficia Sfânta Liturghie, iar după amiază participanții vor vizita Madridul.

Congresul se va încheia duminică, 9 octombrie, cu Liturghia solemnă oficiată la Catedrala „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Madrid.

Lucrările Congresului Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale se desfășoară la Madrid, sub președinția IPS Iosif, în perioada 6-9 octombrie 2022. Foto: Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale

Congresul Mitropoliei este format din Sinodul Mitropolitan, membrii Consiliului Mitropolitan și ai Consiliilor Eparhiale, delegaţii parohiilor din mitropolie – clerici şi mireni – și delegaţii aşezămintelor monahale.

Se întruneşte o dată la trei ani şi are rol consultativ, informativ-comunitar, de dezbatere a problemelor importante privind misiunea sau organizarea mitropoliei. Adoptă, cu majoritate de voturi, rezoluţii ce urmează să fie luate în considerare de Adunarea Mitropolitană şi de adunările eparhiale.

Catedrala românească „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Madrid – interior. Foto: Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale

Sinodul Mitropolitan este format din mitropolit, arhiepiscopii, episcopii, episcopii vicari și arhiereii vicari de la eparhiile din componența mitropoliei. În Biserica Ortodoxă Română, organizarea și atribuțiile Sinodului Mitropolitan sunt precizate de Statutul pentru Organizarea și Funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, articolele 111-113.

Adunarea Mitropolitană este constituită pe durata de patru ani şi este formată din membrii Sinodului Mitropolitan, vicarii eparhiali, protoiereii și stareţii mănăstirilor, precum și câte 30 de membri aleși (10 clerici și 20 de mireni) din fiecare eparhie, desemnați de adunările eparhiale respective.

Foto credit: Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente