La început de an şcolar, PS Siluan a binecuvântat elevii care studiază la Liceul Românesc din Giula

La început de an şcolar, Episcopul Siluan al Ungariei a binecuvântat elevii care învaţă la Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula. Începutul Anului Nou bisericesc, 1 septembrie, coincide în Ungaria cu deschiderea Noului An Școlar 2021-2022.

PS Siluan a oficiat o slujbă de Te Deum și a vorbit despre importanța acestui eveniment de Nou început de An Școlar, cu atât mai mult în această perioadă a pandemiei, care încă nu s-a sfârșit.

„Au trecut aproape doi ani de la începutul ei, iar oamenii și instituțiile Statului au mai multă experiență pentru a întâmpina această provocare, dar mai presus de orice, ne punem încrederea și nădejdea în Bunul Dumnezeu, Care ne cunoaște pe fiecare în parte, mici și mari și ne poartă de grijă tuturor, ferindu-ne de rele și dăruindu-ne sănătate”.

„Lui ne rugăm, prin această scurtă rugăciune și prin toate rugăciunile pe care le facem la Biserică, în fiecare zi, să poarte de grijă tuturor și să îi păstreze sănătoși, ferindu-i de orice boală”.

„Biserica se roagă lui Dumnezeu să deschidă și să lumineze mințile și sufletele tuturor elevilor și să îi ajute să învețe multe lucruri bune, la orele care încep acum și care le vor spori cunoștințele de cultură generală și îi vor ajuta să devină oameni de nădejde, pentru ei înșiși, pentru familiile lor și pentru societate”, a subliniat ierarhul.

În 1 septembrie la Giula a avut loc de fapt un triplu eveniment: deschiderea porților școlii pentru elevi în Noul An Școlar, Ziua Limbii Române și inaugurarea terenului de sport, refăcut integral, cu sprijin financiar din partea Satului Ungar, prin Secretariatul de Stat pentru Culte și Naționalități și a Ministerului Resurselor Umane.

Alături de Episcopul Siluan, la manifestări au participat clerici din Eparhie şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, români şi maghiari.

În deschidere, au fost intonate imnurile de stat ale Ungariei și României, după care o elevă din clasele mici și doi liceeni au rostit câte o poezie, între care a fost și „De ce nu-mi vii?” a poetului Mihai Eminescu.

Bobocii din clasa I-a și a IX-a, potrivit tradiției, au urcat pe scenă, împreună cu diriginții lor, fiind prezentați înaintea întregii școli și primind cadouri simbolice la început de drum.

În total, în clasa a I-a și a IX-a sunt 83 de elevi, câte două clase la fiecare nivel inaugural: două clase de a I-a și două clase de a IX-a, iar la Liceul și Școala Generală Românească din Giula, în clasele I-XII sunt înscriși un număr de 474 de elevi, sub îndrumarea a 50 de cadre didactice și personal auxiliar.

Evenimentul s-a încheiat cu tăierea panglicii și sfințirea noului teren de sport.

Foto credit: Episcopia Ungariei

Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Comentarii Facebook


Știri recente