La Iași a început Masterclassul de Cânt Bizantin

La Iași a debutat luni, 8 iulie 2013, a VI-a ediție a festivalului Masterclassului de Cânt Bizantin. Evenimentul de deschidere a avut loc în Sala „Eduard Caudella” a Filarmonicii de Stat Moldova Iași, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Lykourgos Angelopoulos, arhonte protopsalt al Arhiepiscopiei de Constantinopol, a primit din partea Universității de Arte „George Enescu” din Iași titlul de Doctor Honoris Causa. Au participat cursanții Masterclassului de Cânt Bizantin din acest an, profesorii invitați care au venit din Atena și Salonic, reprezentanți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, membri din Senatul Universității de Arte „George Enescu” din Iași.

„Pe parcursul celor cinci zile vor fi susținute cursuri teoretice și practice de profesorii de specialitate din Grecia și România. La finalul evenimentului, pe 12 iulie, va avea loc, la Catedrala mitropolitană din Iași, Concertul extraordinar de Muzică Bizantină «Prinos de cinstire către dascăl». La concert ne vom bucura de prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În fața publicului ieșean vor veni corul participanților la ediția din acest an a Masterclassului de Cânt Bizantin și Corul «Byzantion» din Iași”, a amintit prep. univ. Adrian Sîrbu, coordonatorul proiectului „Masterclass de Cânt Bizantin” și președintele Asociației culturale „Byzantion”. Masterclassul de Cânt Bizantin este organizat de Asociația Culturală „Byzantion”, Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și Primăria Municipiului Iași.

Comentarii Facebook


Știri recente