La Catedrala din Oradea s-au serbat o sută de ani de la reînființarea episcopiei

Preasfințitul Părinte Sofronie a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală Învierea Domnului din Oradea, prilej cu care a fost marcat un secol de la reînființarea eparhiei, printr-un decret regal semnat de Regele Ferdinand I Întregitorul: „Legea pentru restatornicirea în Ardeal a vechei Episcopii din Oradea-Mare”.

Ierarhul a vorbit despre semnificațiile istorice ale zilei de 30 august pentru Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei și a adus mulțumire pentru binefacerile lucrate de Dumnezeu în această eparhie.

Aniversarea unui secol de la reînființarea Episcopiei Oradiei va continua luna viitoare prin mai multe momente festive și duhovnicești: în zilele de 19 și 20 septembrie 2020 vor avea loc târnosirea noii biserici de la Mănăstirea Izbuc și a noii Catedrale Episcopale Învierea Domnului și Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, din Oradea.

Ambele sfințiri au fost programate, în mod semnificativ, în zilele de după praznicul Înălțării Sfintei Cruci.

Odată cu semnarea Tratatului de pace de la Trianon, 4 iunie 1920, care a consfințit la nivel internațional decizia de unire a provinciilor românești proclamată la 1 decembrie 1918 la Alba-Iulia, a fost deschis drumul reactivării vechii episcopii ortodoxe a Oradiei.

Decretul promulgat de rege la 30 august 1920 avea un singur articol: „Vechea episcopie ortodoxă română din Oradea-Mare, în Ținutul Bihorului, se restatornicește în drepturile sale de odinioară”.

Tot în acest an se împlinesc 340 de ani de la prima atestare documentară oficială a Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, în anul 1680, și 325 de ani de la menționarea Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și a Ierarhului ei de atunci, Efrem, în Diploma Împăratului austriac Leopold I din anul 1695.

Între 1715-20 și 1920, chiar dacă Episcopia Oradiei nu a fost propriu-zis desfiinţată, autoritățile habsburgice nu au mai permis rezidența unui episcop ortodox în Oradea. În această perioadă, episcopii de la Arad au asigurat locotenența, fără a îngloba, însă, eparhia în Episcopia Aradului.

Foto credit: Facebook / Catedrala Episcopala Invierea Domnului Oradea oficial


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente