Episcopul de Bălți despre Jurnalul misionar al Cuviosului Anatolie Tihai: Un manual pentru noi, slujitorii altarelor

Jurnalul misionar al Cuviosului Anatolie Tihai, misionar român în ţinutul Japoniei, a fost lansat joi, 12 decembrie 2019, la Universitatea din Bălţi.

Lucrarea este primul din cele două jurnale pe care le-a ținut Cuviosul Anatolie Tihai. A fost publicat în ediţie bilingvă română-niponă, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Antonie la Editura Episcopiei de Bălţi.

„Am vrut să fie ca un manual pentru noi, slujitorii altarelor”, a spus ierarhul la evenimentul de lansare.

„Să-l citim cu atenție, să descoperim și să vedem câtă credință a avut cuviosul Anatolie ca să meargă la o distanță de 11.000 de kilometri și să ducă acolo cuvântul lui Dumnezeu”.

Preasfinția Sa a spus că clericii ar trebui să se privească prin prisma cuviosului Anatolie.

„Știm că avem destule situații când unii păstori de-ai noștri nu ies din curtea bisericii până la marginea satului să vadă o bătrânică sau un bătrânel care a rămas singur și se luptă cu sărăcia, numai el știe cum”, a semnalat Episcopul Antonie de Bălți.

Vlad Cubreacov, responsabil de ediţie, a anunțat că se lucrează la cel de-al doilea jurnal misionar al cuviosului Anatolie, care este „mult mai amplu și amănunțit”.


Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Centru de Informare al României, Catedra de Ştiinţe Socoiumane şi Asistenţă Socială USARB şi Episcopia de Bălţi.

Fotografie de grup la evenimentul de lansare. ©Facebook / Episcopia de Bălți

Printre cei care s-au referit la volumul apărut şi la personalitatea Cuviosului Anatolie Tihai au fost: Excelenţa Sa, Petrişor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi, conf. univ. dr. Lidia Pădureac, prim – prorectorul Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi pentru activitatea didactică, Olga Jacota-Dragan, asist. univ. şeful Catedrei de Ştiinţe Socoiumane şi Asistenţă Socială.


Cuviosul Anatolie s-a născut în anul 1838 în satul Tărăsăuţi din judeţul Hotin (Bucovina). A urmat cursurile şcolii primare în oraşul Bălţi, iar apoi a absolvit Seminarul Teologic din Chişinău şi Academia Teologică din Kiev, întemeiată de Sfântul Ierarh Petru Movilă.

A trăit în Muntele Athos patru ani, unde a și fost tuns în monahism în 1865 la Mănăstirea Zografu. Acolo a învăţat limbile greacă şi bulgară, precum şi arta picturii bizantine.

Ulterior a fost trimis să-l ajute pe Părintele Nicolae (Sfântul întocmai cu apostolii Nicolae Kasatkin) în lucrarea sa misionară din Japonia, devenind cel mai bun colaborator al său.

Citește și: Cuviosul Anatolie Tihai, misionar român în ţinutul Japoniei, comemorat la Bălți

Foto credit: Facebook / Episcopia de Bălți

Comentarii Facebook


Știri recente