Județul Alba: Un tânăr căutător de comori a descoperit un tezaur dacic cu 116 obiecte de patrimoniu

Un tânăr de 27 de ani din județul Mureș, posesor autorizat de detector de metale, a sprijinit polițiștii și arheologii în descoperirea și documentarea unui tezaur dacic cu 116 obiecte de patrimoniu.

Polițiștii din județ și arheologii de la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia s-au sesizat după ce au aflat dintr-o postare în mediul on-line că tânărul descoperise luna trecută, într-o pădure din județul Alba, 22 de monede antice din argint, pe care le-a predat autorităților.

Obiectele ar proveni din epoca dacică, iar în urma unei prime estimări, a rezultat că ar avea o deosebită valoare patrimonială.

Polițiștii specializați în protejarea patrimoniului cultural național din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au deschis o anchetă cu privire la posibila descoperire a unui tezaur.

Luni, cu ajutorul tânărului, polițiștii și experții arheologi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia au identificat, într-o pădure din localitatea Jidvei, un complex arheologic de epocă dacică, care cuprindea un tezaur monetar depus într-un vas din bronz.

Monedele erau de tip tetradrahmă „Macedonia Prima” din argint (159-150 î. Hr.), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara” dacice (sec. III – II î. Hr.), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.

Cele 116 obiecte de patrimoniu au fost depuse la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar, din prima evaluare a experților, rezultă că artefactele aparțin Patrimoniului Cultural National, unele dintre ele fiind aparținând categoriei Tezaur.

Tezaurul se află în curs de restaurare la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Foto credit: IPJ Alba

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente