Joia Pătimirilor la Mănăstirea Vodița

Pe 2 mai, în Joia Pătimirilor, la Mănăstirea Vodița va poposi ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Părintele Episcop va săvârși Sfânta Liturghie împreună cu un sobor preoți și ieromonahi în mijlocul obștii de viețuitori ai acestei chinovii.

În Sfânta și Marea Joi, dumnezeieștii Părinți, urmând predaniilor dumnezeieștilor Apostoli și Sfintelor Evanghelii, au rânduit sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taină, rugăciunea mai presus de fire și vânzarea Domnului.

În aceasta zi, în bisericile ortodoxe se oficiază Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în amintirea instituirii la Cina cea de taină a Sfintei Euharistii prin cuvintele Mântuitorului : ‘Luați, mancați, acesta este Trupul Meu …’, ‘Beți dintru acesta toti, acesta este Sângele Meu . Aceasta sa o faceți spre pomenirea Mea!’. La sfârsitul Sfintei Liturghii în unele mănăstiri se săvârșește rânduiala spălării picioarelor în amintirea momentului când Mântuitorul Iisus Hristos a spălat picioarele apostolilor, ca semn de smerenie.

Mânăstirea Vodița din județul Mehedinți reprezintă cea mai veche ctitorie voievodală atestată documentar și totodată primul așezământ monahal din țara noastră administrat autonom (samovlastie) după regulile bisericii orientale stabilite de Sfântul Vasile cel Mare.

Ea a fost ridicată între anii 1370-1372 de Sfântul Nicodim pe cheltuiala voievodului Vladislav I.

În vederea reconstruirii acestei străvechi mânăstiri, în luna martie 1990 s-a constituit, în municipiul Drobeta Turnu Severin, Societatea „Vodița”, având binecuvântarea vrednicului de pomenire Nestor Vornicescu, Mitropolitul de atunci al Olteniei.

La propunerea acestei fundații, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, în ședința din luna ianuarie 1991, reînființarea Mânăstirii Vodița, ca mânăstire de călugări cu viață de obște.

Comentarii Facebook


Știri recente