Jocuri și activități sociale în Taberele Solidarității

De șapte ani de zile, tineri cu inimă mare din Republica Moldova și Italia muncesc cot la cot, oferind copiilor bucuria de a se cunoaște în cadrul ‘Taberelor Solidarității’, organizate de Misiunea Socială ‘Diaconia’ a Mitropoliei Basarabiei. Pe parcursul ultimelor două săptămâni, voluntarii au organizat jocuri pentru copii și activități sociale în localitățile Orhei și Fetești din Republica Moldova, unde au avut loc două dintre taberele prevăzute în program, informează Ziarul Lumina.

În fiecare an se organizează câte 4-5 astfel de activități, pe parcursul a 6 zile, în una din parohiile Mitropoliei Basarabiei, cu scopul de a motiva implicarea tinerilor în activitățile de voluntariat și de a încuraja schimburile de experiență între voluntari moldoveni și italieni. În perioada 10-12 iulie, ‘Diaconia’ organizează o sesiune de formare, în urma căreia vor fi selectați voluntarii ce vor participa la taberele din luna august.

‘Aceste două săptămâni de tabără au fost pentru mine, dar și pentru întreaga echipă de voluntari pline de jocuri, activități sociale, emoții puternice și multă muncă. Când vedeam zâmbete, venite din partea copiilor sau a bătrânilor, înțelegeam că ne-am atins scopul: de a dărui bucurie. Limba și cultura n-au fost o barieră pentru noi: fiecare era deschis să cunoască persoane noi și să învețe cât mai multe. Ceea ce ne-a emoționat până la lacrimi erau vocile copiilor, care la sfârșitul activităților nu voiau să se întoarcă acasă’, a spus Tatiana Colesnic, unul dintre voluntari, studentă la Facultatea de Istorie și Filozofie.

Și voluntarii din Italia s-au arătat la fel de încântați. ‘Sunt pentru al doilea an în Moldova în calitate de voluntar la Taberele Solidarității și mă bucur că am reușit să stabilesc o relație frumoasă cu voluntarii moldoveni, copiii, bătrânii și preotul. Apreciez dorința tinerilor de aici de a se implica și, deoarece avem posibilitatea să locuim împreună pe parcursul taberelor, reușim să ne cunoaștem: învățăm unii de la alții jocuri, cuvinte, rețete culinare, tradiții. Copiii de aici vin în fiecare zi cu dorința de a se juca, au chiar și jocuri preferate, asta ne face pe noi, voluntarii, să ne simțim necesari și ne motivează să dăruim tot ce cunoaștem’, a declarat Benedetta Locatelli, din Italia.

‘Taberele Solidarității’ este un proiect realizat de Misiunea Socială ‘Diaconia’ în parteneriat cu organizațiile ‘Caritas Ambrosiana’ și ‘Bambini in Romania’ din Italia.

Comentarii Facebook


Știri recente