Jocul de Oină şi Transhumanța Carpatică au fost incluse în patrimoniul cultural imaterial

Jocul de Oină şi Transhumanța Carpatică au fost incluse în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, a anunţat Ministerul Culturii pe site-ul oficial.

Dosarele de înscriere au fost redactate de experți din cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii în colaborare cu specialişti de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (în special din Agenția Națională a Zonei Montane) și Ministerul Mediului, Pădurilor și Apelor.

JOCUL DE OINĂ

Îşi are originea în jocurile cu bâta și mingea practicate de păstori, oina fiind prezentă în viața comunităților din toate regiunile istorice ale României.

Jocul este practicat atât în forma sa reglementată, prin asociațiile și cluburile care participă la competițiile organizate de Federația Română de Oină, cât și în cadrul comunităților cu ocazia sărbătorilor religioase, evenimentelor festive și altor manifestări locale.


Jocul de oină

  • Este menționat prima dată în 1364, în timpul domniei lui Vlaicu Vodă;
  • În data de 9 mai 1899, la București s-a ținut primul campionat național de oină;
  • Federația Română de Oină a fost înfiinţată în iunie 1932;
  • A fost primul joc de echipă introdus prin lege în învăţământul românesc.

Prin includerea sa în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu cultural imaterial, jocul de oină primește o justă confirmare a statutului său de „sport național”, acordat prin Legea 96/2016 pentru completarea Legii educației fizice și sportului nr. 69/2000,  se menţionează pe site-ul Ministerului Culturii.

Mai multe informații despre Jocul de oină.

TRANSHUMANŢA

Documentul de înscriere conține informații despre valoarea socio-culturală, economică și ecologică a acestei îndeletniciri, imagini actuale de prezentare a respectivei activități și indică strategii de conservare a elementului prin acțiuni legislative, publice și private.

Oficialii Ministerului menţionează că „transhumanța reprezintă un ansamblu complex de manifestări economice și socio-culturale configurate în jurul păstoritului de amplitudine, conferind identitate satului pastoral montan cu specific transhumant și gospodăriei țărănești pastorale”.

Conform sursei citate, România a fost invitată să se asocieze unui dosar multinațional UNESCO de înscriere a acestui element în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanităţii.

Mai multe informații despre Transhumanța carpatică, parte a vieţii pastorale tradiționale.

Sursă foto: Wikipedia/Prima campioană națională la oină: echipa Liceului Nicolae Bălcescu din Brăila.

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…