Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare a bucuriei. Adesea nu știm cât de mare este darul sănătății – Patriarhul Daniel

„Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare a bucuriei”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Vinerea Luminată la Mănăstirea prahoveană Jercălăi, „pentru că Maica Domnului care este icoana vie a Bisericii rugătoare, prin harul care îi vine Ei de la Hristos se face Izvor de Tămăduire pentru noi”.

„Noi, foarte adesea nu știm cât de mare este darul sănătății, decât atunci când nu mai avem sănătate. Nu știm cât de mare este darul vederii decât atunci când nu prea mai vedem. Nu știm cât de mare este darul că avem o inimă care funcționează corect sau bine decât atunci când începe să ne doară”, a constatat Patriarhul României.

„Aceste boli care vin asupra noastră ne determină să cerem mai mult ajutorul lui Dumnezeu, să prețuim mai mult darul sănătății și în același timp să fim mai milostivi și ajutători față de cei care suferă”, a adăugat Preafericirea Sa.

Părintele Patriarh a menționat și cum se poate manifesta milostenia față de cei care suferă: să îi vizităm să-i ajutăm, să le oferim daruri sau dacă nu avem bani de medicamente, măcar să-i vizităm pentru că și „prezența alături de cel aflat în suferință este un dar, o milostenie spirituală”.

„În multe feluri putem face milostenie: cu o rugăciune pentru cel bolnav, cu o vizită, cu un cuvânt bun, cu o vorbă de încurajare”, a explicat Patriarhul Daniel.

Preafericirea sa a subliniat că aceste gesturi ne arată „că avem în suflete iubire smerită și milostivă a lui Hristos și a Maicii Domnului”.

În cadrul omiliei rostite la finalul slujbei din 3 mai 2019, Preafericitul Părinte Daniel a redat întâmplările din secolul al cincilea care au dus la înființarea sărbătorii Izvorul Tămăduirii.

Împăratul Leon cel Mare, numit și Tracul, a zidit o biserică în apropiere de Constantinopol, deasupra izvorului unde Maica Domnului săvârșise o minune în prezența sa și îi prorocise acestuia că va ajunge împărat.

Ziua sfințirii acestui sfânt locaș a devenit sărbătoare pentru întreaga Ortodoxie, iar biserica și izvorul prin care Fecioara Maria a făcut numeroase tămăduiri în chip minunat, au ajuns loc de pelerinaj.

Patriarhul României a explicat că vindecarea prin gustarea apei din acest izvor se face cu ajutorul harului care vine de la Hristos prin Maica Domnului asupra celor care au credință puternică.

„Să ne ajute Hristos Domnul și Maica Domnului să simțim ajutorul harului dumnezeiesc și bucuria acestui ajutor spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire. Amin”.

După participarea la Sfânta Liturghie și rostirea predicii, Părintele Patriarh Daniel, a oficiat în curtea Mănăstirii Jercălăi, după tradiția din această zi, sfințirea cea mică a apei.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto!

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente