Iuliana Conovici, distinsă post-mortem cu Crucea Patriarhală

Politologul şi cercetătorul Iuliana Conovici a fost distinsă post-mortem cu Crucea Patriarhală pentru „activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare adusă Bisericii și societății”.

Delegații Patriarhului Daniel au înmânat vineri cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române familiei îndoliate.

„Distincția oferită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel este o recunoaștere a personalității Iulianei Conovici atât din punct de vedere al activității pe care a desfășurat-o în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte pentru aproximativ 6 ani, cât și pentru modul raportării ei față de Biserica Ortodoxă Română, a cărei fiică credincioasă a fost, a felului în care a înțeles să suporte greutățile vieții și încercarea bolii”, a spus preotul Dorin Demostene Iancu.

Pr. Remus Marian (stânga), consilier patriarhal coordonator de programe la Palatul Patriarhiei – Centrul de conferințe, și Pr. Dorin Demostene Iancu (dreapta), director la Arhivele Patriarhiei Române au oferit familiei îndoliate Crucea Patriarhală. ©Ziarul Lumina

„În egală măsură, această distincție este și o mângâiere pentru familie, care este cea mai afectată după plecarea timpurie la cele veșnice a Iulianei. Este un gest care evidențiază taina vieții unei persoane pe care noi, cei apropiați, am cunoscut-o foarte bine. Datorită smereniei, multe detalii despre viața ei ies la iveală abia acum, după ce a trecut la cele veșnice”, a spus preotul Dorin Demostene Iancu.

Iuliana Conovici

Iuliana Conovici, fiica arheologului Nicolae Conovici şi a Marianei Conovici, istoric şi redactor la Radio România, a trecut la Domnul în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24-25 octombrie 2020, la vârsta de 40 de ani, în urma unei suferințe îndelungate.

Iuliana Conovici este autoarea celui mai amplu şi mai consistent studiu al relaţiei dintre Stat şi Biserică apărut în România în ultimii 30 de ani: „Ortodoxia în România postcomunistă”.

Într-un articol publicat în Ziarul Lumina, Pr. Demostene Dorin Demostene Iancu o numește pe Iuliana Conovici „un om dintre noi, cu viață sfântă”.

Un apropiat al cercetătoarei, Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE, scrie că „Iuliana era poliglotul de servici și cheia de validare. Putea acoperi profesional orice domeniu, de la învățământul academic la diplomație sau de la teologie la literatură și știință politică”.

Vezi și Crucea Patriarhală – o cruce care se amplifică la infinit

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…