Iubirea părinților este temelia creșterii copiilor

Sfânta Evanghelie despre vindecarea fiicei femeii cananeence, care s-a citit ieri în Biserica noastră, ne prezintă un model de iubire și purtare de grijă a părinților față de copiii lor.

În cuvântul de învățătură rostit în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” din Reședința patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că femeia cananeeancă, prin credința puternică, smerenia adâncă și rugăciunea stăruitoare pentru fiica ei chinuită de diavol, devine o pildă pentru toți părinții de astăzi, ai căror copii au diferite suferințe fizice și sufletești. Patriarhul României a subliniat că Evanghelia citită ieri ne arată importanța rugăciunii, nu doar pentru noi înșine, ci și pentru alții, mai ales pentru cei care nu știu să se roage, nu vor să se roage sau nu mai pot să se roage din cauza bolilor fizice sau psihice. „Evanghelia aceasta este și un îndemn pentru părinți ca să-și iubească copiii lor, iar atunci când copiii trec prin dificultăți, ei să alerge în întâmpinarea lui Hristos și, prin rugăciune smerită și stăruitoare, să ceară vindecarea copiilor sau eliberarea lor din robia patimilor, a relelor, a situațiilor grele, a situațiilor care aduc suferință copiilor și familiei”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Întâistătătorul Bisericii noastre a arătat că legătura de iubire dintre părinți, dintre tată și mamă, ca și legătura dintre părinți și copii, constituie o temelie solidă pentru educarea copiilor, deoarece copiii nu învață doar din cuvinte și din cărți, ci și din exemplul sau din modul de viață al părinților. „Dacă există o legătură armonioasă între părinți, pe de o parte, și între părinți și copii, pe de altă parte, atunci creșterea copiilor este una sănătoasă, care îi va influența pozitiv pe durata întregii vieți. Acolo unde între părinți nu este iubire, ci sunt certuri; acolo unde între părinți și copii nu este suficientă comunicare, ascultare reciprocă și dialog, copiii vor simți lipsa acestei armonii aproape toată viață. Biserica împreună cu familia și cu Școala au astăzi o mare responsabilitate, deoarece societatea este din ce în ce mai secularizată, iar fericirea omului se construiește fără o legătură cu Dumnezeu și fără respect față de cei care ajută cu adevărat copiii, nu doar ca să devină buni cetățeni aici, ci și să devină cetățeni ai Patriei Cerești, adică să devină creștini buni iubiți de Dumnezeu pe pământ și în ceruri. Este foarte importantă educația copiilor bazată pe valori netrecătoare: credință, speranță, iubire milostivă, bunătate și responsabilitate, demnitate și solidaritate. De aceea, cel mai mare dar pe care îl putem face copiilor este o creștere frumoasă în credință și în iubirea față de Dumnezeu și față de semeni”, a spus Patriarhul României.

Comentarii Facebook


Știri recente