Itinerar chiriarhal la Înălțarea Domnului în Arhiepiscopia Aradului

La praznicul Înălțării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscop al Aradului a participat la Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Nașterea Domnului” a parohiei Arad Micălaca Veche, după cum ne-a precizat Pr. Mircea Bupte.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a făcut referire la citirile biblice ale zilei din Evangheliile după Sfântul Evanghelist Marcu și Sfântul Evanghelist Luca, respectiv din Faptele Apostolilor, vorbind despre înălțarea spirituală a creștinului prin însușirea și practicarea virtuților – credința, nădejdea și dragostea. Ziua Eroilor este prilejul aducerii aminte de jertfa înaintașilor pentru libertate și demnitate a întregului neam, cu îndemn mereu reînnoit și adresat generațiilor tinere ca eroismul să se strămute în cuceririle științei, în frumusețile artei și culturii, în bogăția unei vieți bineplăcute lui Dumnezeu, a adăugat Înaltpreasfinția Sa.

După Sfânta Liturghie s-a sfințit crucea din fața bisericii, ridicată prin osârdia unei bune credincioase a parohiei, întru pomenirea copiilor ei, Andreea și Adrian, trecuți la cele veșnice în urmă cu opt ani într-un tragic accident în Franța. A urmat slujba de pomenire a eroilor români din toate locurile și din toate timpurile, în prezența unui număr mare de credincioși, a elevilor Școlii Gimnaziale Caius Iacob din Arad, cât și a reprezentanților autorităților județene și municipal, toți, într-un singur gând și cu lumânări în mâini au adus omagiul și cinstirea lor eroilor neamului. Toate cele prezentate s-au desfășurat ca activitate integrantă programului de cooperare transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013 din proiectul „Crearea condițiilor turistico-religioase promovate pe Biserica Ortodoxă Română” derulat în parteneriat între Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria și Arhiepiscopia Aradului. Pentru partea română a avut loc astăzi primul eveniment religios, desfășurat în parcul parohiei și a cuprins un moment artistisc susținut de elevii Școlii Gimnaziale Caius Iacob Arad, de elevii Școlii Gimnaziale din Caporal Alexa, coordonați de preotul paroh Gabriel Mariș, încheierea aparținând corului parohiei gazdă. La final au fost dăruite ofrande tuturor celor prezenți.

Preotul paroh a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Timotei pentru bucuria făcută și cu acest prilej de a sluji în mijlocul credincioșilor din cartierul de răsărit al Aradului la acest Praznic Împărătesc, precum și autorităților locale și tuturor celor prezenți pentru participare și împreună slujire spre folosul oamenilor.

La orele amiezii, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a săvârșit slujba de pomenire a eroilor la Monumentul Revoluției din 1989 în fața Palatului Administrativ, la Monumentul Ostașului Român din Piața Avram Iancu și la Cimitirul Pomenirea, în fiecare loc adresând cuvânt de învățătură și binecuvântare pentru cei prezenți, aducând omagiul și prinosul de recunoștință celor pomeniți.

În ceas de revărsare a luminii celei line, Chiriarhul Aradului a săvârșit slujba Vecerniei și a sfințit un monument ridicat în cinstea eroilor neamului din cele două războaie mondiale în parohia Cuvin, protopopiatul Lipova.

Comentarii Facebook


Știri recente