„Istorie și artă în România”, ediția a treia: Protoieria Sectorului 2 și Primăria au marcat o colaborare rodnică

La Palatul Patriarhiei s-a desfășurat joi evenimentul „Istorie și artă în România”, organizat de Protoieria Sectorului 2 al Capitalei și Centrul Cultural „Mihai Eminescu” al Primăriei Sectorului 2. A fost celebrată colaborarea dintre cele două instituții și au fost inaugurate alte proiecte realizate împreună: un volum comemorativ dedicat Părintelui Profesor Nicolae Achimescu și o expoziție dedicată rugăciunii.

Delegatul Părintelui Patriarh Daniel la eveniment a fost Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Au mai participat Părintele Mihai Cristian Popescu, Protopopul Sectorului 2 al Capitalei, Radu Nicolae Mihaiu, Primarul Sectorului 2, Nicoleta Paninopol, Managerul Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, reprezentanți de la Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului și de la Centrul Cultural European Româno-Panarab, profesori universitari de la facultățile de Teologie din țară, clerici, artiști.

În deschiderea evenimentului, ierarhul i-a mulțumit Părintelui Protopop Mihai Cristian Popescu pentru crearea unor punți de comunicare și comuniune între Biserică și Primăria Sectorului 2.

A treia ediție a evenimentului „Istorie și artă în România”, organizată joi, 6 octombrie 2022, a celebrat colaborarea în plan cultural dintre Protoieria Sectorului 2 al Capitalei și Centrul Cultural „Mihai Eminescu” al Primăriei Sectorului 2. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Acest eveniment ne arată cât de importantă este conlucrarea, comuniunea. Iar în ultima perioadă, Centrul Cultural Mihai Eminescu, care este cel mai vechi centru din țară, cu o vechime de peste 80 de ani, a avut numeroase proiecte care s-au realizat împreună cu Biserica”, a declarat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul pentru Radio Trinitas.

Instituții care se completează reciproc în beneficiul cetățenilor

A treia ediție a evenimentului „Istorie și artă în România”, organizată joi, 6 octombrie 2022, a celebrat colaborarea în plan cultural dintre Protoieria Sectorului 2 al Capitalei și Centrul Cultural „Mihai Eminescu” al Primăriei Sectorului 2. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

„Aș spune că, dacă Primăria și Administrația Locală au rolul de a se îngriji de bunăstarea materială și de sănătatea cetățenilor, Biserica are rolul de a se îngriji de bunăstarea spirituală a acestor cetățeni”, a spus, în discursul său, Primarul Radu Nicolae Mihaiu (foto deschidere, dreapta).

„De aici nevoia de a colabora între cele două instituții, Biserica și Administrația Locală. Acolo unde Primăria nu poate ajunge, Biserica poate de foarte multe ori. Iar acolo unde Biserica nu ajunge, ajunge Administrația Locală. Cred că sunt două instituții care se completează și duc la mai-binele pe care ni-l dorim cu toții pentru comunitățile noastre.”

Părintele Protopop Mihai Cristian Popescu (foto jos) a trecut în revistă proiectele realizate de protoierie în colaborare cu Centrul Cultural „Mihai Eminescu”, printre care și înființarea Grădiniței „Suflet de copil” a Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Fundeni.

A treia ediție a evenimentului „Istorie și artă în România”, organizată joi, 6 octombrie 2022, a celebrat colaborarea în plan cultural dintre Protoieria Sectorului 2 al Capitalei și Centrul Cultural „Mihai Eminescu” al Primăriei Sectorului 2. Foto: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Realizată prin eforturile Parohului Gheorghe Pop și ale familiei sale și cu sprijinul Primăriei Sectorului 2, grădinița a fost recent acreditată de instituțiile de resort.

„Întărim relația de colaborare, de conlucrare și coresponsabilitate dintre Biserică și autoritățile locale, ce reprezintă o componentă esențială a Bisericii, pentru folosul credincioșilor”, a spus părintele protopop.

„Suntem încredințați că, împreună, vom desfășura și alte evenimente religioase, culturale, social-filantropice și, pe această cale doresc să le mulțumim tuturor celor implicați în aceste proiecte.”

Nicoleta Paninopol (foto jos) a subliniat că misiunea Centrului Cultural „Mihai Eminescu” este aceea de a transmite „valori fundamentale ale românilor: credința, iubirea de țară, cultura și tradiția.”

Ea a amintit că tema evenimentului este „«Rugăciunea», o temă perfectă pentru zilele și momentele pe care le traversăm” și a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Părintelui Protopop , Primarului Radu Nicolae Mihaiu și întregii echipe de la centrul cultural.

Distincții din partea Patriarhului Daniel

În semn de apreciere pentru proiectele desfășurate, Patriarhul României a acordat mai multe distincții, care au fost înmânate de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Primarul Radu Nicolae Mihaiu a primit Ordinul „Sf. Ioan Iacob de la Neamț – Noul Hozevit” pentru mireni, iar Nicoleta Paninopol a primit Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea (Oranta)” pentru mireni.

De asemenea, Părintele Patriarh Daniel a acordat Grădiniței „Suflet de copil” „Diploma Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului”, iar pe Părintele Gheorghe Pop de la Parohia Fundeni l-a distins cu Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea (Oranta)” pentru clerici.

În a doua parte a evenimentului a avut loc o lansare de carte, un recital de muzică clasică și vernisajul expoziției de pictură „Rugăciunea”.

Volum în memoria pr. prof. Nicolae Achimescu

Părintele Valentin Ilie, asistent universitar la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București, a prezentat volumul de peste 800 de pagini pe care l-a coordonat și care este intitulat „Adevăr, mărturisire, dialog. In memoriam pr. prof. univ. Nicolae Achimescu”.

Cartea a apărut sub egida editurilor Doxologia a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și a fost tipărit în condiții grafice de excepție la Tipografia Cărților Bisericești, cu sprijinul Primăriei Sectorului 2 al Capitalei și al Centrului Cultural „Mihai Eminescu”.

„Părintele Nicolae Achimescu a fost un promotor al exigenței, dar, în același timp, a fost și un promotor al dialogului interreligios și intercultural”, a explicat Părintele Valentin Ilie. Alegerea reprezentării unui porumbel pe copertă se explică prin faptul că, în dialog cu creștinismul apusean, creștinismul ortodox pune accentul pe Duhul Sfânt, a spus clericul.

Volumul include o biografie a Părintelui Profesor Nicolae Achimescu, mesaje comemorative ale celor care l-au cunoscut, articole care încearcă o hermeneutică a operei sale și studii ștințifice de la colaboratori naționali și internaționali.

Concert și vernisaj

În ultima parte a evenimentului, Marius Tița, critic de artă, a vorbit despre expoziția „Rugăciune”. „Acea galerie cu portretele patriarhilor realizate de pictori din Basarabia este un lucru nemaiîntâlnit și este în sine o metaforă, o revenire la rolul pe care Biserica noastră strămoșească o are în devenirea și în ridicarea poporului român, mai ales la nivelul spiritual”, a spus curatorul expoziției.

Seara s-a încheiat cu un recital oferit de Soprana Miruna Alexandra Coman, acompaniată la pian de Maestrul Iosif Ion Pruner, dirijorul Corului Filarmonicii „George Enescu”.


Evenimentul „Istorie și artă în România” s-a aflat joi la cea de a treia ediție. Alte proiecte recente desfășurate de Protoieria Sector 2 în colaborare cu Centrul Cultural „Mihai Eminescu” al Protoieriei Sectorului 2 sunt următoarele:

  • „Lumina spațiilor sacre” – artiști plastici au transpus pe pânză imagini cu lăcașurile de cult din Sectorul 2, a fost vernisată la Palatul Patriarhiei o expoziție cu lucrările lor (2 noiembrie 2020) și a fost editat și un album;
  • „Spiritul memoriei” (2021) – preoți și diaconi de la bisericile din Sectorul 2 care au lăsat urmașilor o moștenire spirituală și culturală au fost evocați pe parcursul anului și s-a realizat o broșură cu biografia lor;
  • „Credință și demnitate: Ia românească” – eveniment dedicat Zilei Universale a Iei;
  • „Datină și credință” (2021) – un pios omagiu adus unuia dintre martirii neamului românesc, Tudor Vladimirescu, la 200 de ani de la trecerea la cele veșnice (desfășurat la Parohia Mărcuța).
  • „Monument istoric – Crucea Eroilor Necunoscuți (2021) – cinci troițe, care au fost montate în curțile a trei biserici parohiale și două mănăstiri din protopopiat.
  • „Bijuterii arhitecturale în Sectorul 2” (2021) – artiști plastici din România și Republica Moldova au pus în valoare patru biserici-monument istoric din Sectorul 2: Mănăstirea Plumbuita, Schitul Darvari, Biserica Icoanei și biserica fostei Mănăstiri Mărcuța.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru (deschidere și galerie)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente