Istoricul Catedralei Mitropolitane din Timișoara este prezentat într-un pliant bilingv

Arhiepiscopia Timișoarei a tipărit un pliant care prezintă istoricul Catedralei Mitropolitane, devenită emblemă a orașului de pe Bega. Pliantul este tipărit în română și engleză.

Demersul Arhiepiscopiei vine în întâmpinarea miilor de turiști care vizitează anual orașul și asigură informarea tuturor celor care doresc să cunoască mai multe despre istoria edificiului bisericesc situat în inima orașului.

Textul care prezintă Catedrala începe cu o scurtă istorie a Mitropoliei Banatului, a momentelor importante din trecut și a bisericilor din această zonă a țării. Aici sunt prezentate și demersurile cetățenilor orașului pentru a construi o Catedrală Ortodoxă în Timișoara, în special după 28 iulie 1919.

În continuare este prezentat stilul arhitectural unic al Catedralei, realizat de arhitectul Ion Traianescu, stil ce combină elemente bizantine, muntenești și moldovenești.

În Catedrala Mitropolitană se află moaștele Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolit al Banatului între anii 1643-1653. Istoricul Catedralei conține informații prețioase referitoare la perioada construcției. Se amintește de anii celui de al Doilea Război Mondial când în zilele de 30-31 octombrie 1944 unul din pereții laterali ai Catedralei a fost afectat de explozia unei bombe lansate de aviația germană.

În final este prezentată colecția de artă bisericească ce se află la demisolul Catedralei, cuprinzând icoane pe lemn și pe sticlă, manuscrise și cărți, vase și obiecte de cult, veșminte, broderii și alte exponate prețioase din secolele 14 – 19, precum și un lapidar ce conține cruci vechi, pietre de hotar și alte obiecte cu adânci reverberații pentru istoria spirituală și culturală a spațiului bănățean.

Timișoara a fost desemnată în anul 2023 Capitală Europeană a culturii alături de Elefsina (Grecia) şi Veszprém (Ungaria).


Citește și:

Timișoara va fi Capitala Europeană a Culturii în 2023

Mitropolitul Ioan: Europa merită să aibă o Capitală Culturală întemeiată de martiri

Foto credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente