Istoria Icoanei Prodromița pusă în imagini într-un film realizat de Mănăstirea Bucium (VIDEO)

Mănăstirea Bucium a lansat săptămâna trecută un film despre minunea care a avut loc în cadrul așezământului monahal în urmă cu 156 de ani în timpul realizării icoanei Maicii Domnului Prodromița de către bătrânul pictor bisericesc Iordache Nicolau.


Filmul a fost prezentat la Iași de Sfânta Parascheva în cadrul Conferinței „Ortodoxia, tinerețea veșnică a lumii” susținută de starețul Mănăstirii Bucium, Arhim. Nicodim Petre, informează Doxologia.

Documentarul de zece minute redă povestea reală a pictării acestei icoane, care a fost și consemnată de Ioardache Nicolau într-un document din iunie 1863.

Echipa care a realizat filmul s-a străduit să surprindă zbuciumul lăuntric și trăirile pictorului Iordache Nicolau, care, deși era obișnuit să picteze icoane, nu a reușit nicicum să finalizeze chipul Mântuitorului și al Maicii Domnului.

„Ca să încep acest film am cerut binecuvântare și de la Mănăstirea Bucium și de la Muntele Athos. După asta totul s-a legat și lucrurile au avansat foarte repede”, a mărturisit Valentin Burlacu, realizatorul principal al producției.

Filmul „Prodromița” a fost realizat de Mănăstirea Bucium în colaborare cu Primăria Iași prin echipa coordonată de Valentin Burlacu din care au făcut parte: Constantin Ichim, Crînguța Pînzaru, Radu Afloarei, Bogdan Bulgariu, Angelica Pînzaru, Andrei Chirvase.

Foto credit: ASCOR Iași

Comentarii Facebook


Știri recente