Istoria Dealului Mitropoliei într-o expoziție de fotografii | Vernisaj la Palatul Patriarhiei

Vernisajul expoziției „Dealul Mitropoliei din București în istoria şi identitatea Bucureștilor” a avut loc marți în Sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei. Proiectul a fost realizat de Arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal.

Evenimentul a fost urmat de o dublă lansare de carte și de Simpozionul „Dealul Mitropoliei din București în istoria poporului român”.

Expoziția a fost deschisă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a binecuvântat cele trei evenimente culturale organizate în contextul Anului Centenar 2018, proclamat de Patriarhia Română drept An omagial al unității de credință și de neam și An comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Preafericirea Sa a subliniat că manifestarea este prilejuită totodată de aniversarea a 350 ani de la stabilirea reședinței Mitropoliei Țării Românești la Mănăstirea Sf. Împărați Constantin și Elena.

Patriarhul a amintit că „Domnitorul muntean Radu Leon, sfătuit de Mitropolitul Teodosie I a emis hrisovul domnesc la 8 iunie 1668 prin care stabilea reședința Mitropoliei Țării Românești în incinta Mănăstirii Sf. Împărați Constantin și Elena – ctitoria domnitorului Constantin Șerban Basarab”.

„Astăzi suntem chemați să redescoperim importanța cunoașterii istoriei și culturii naționale, a credinței și spiritualității autentice prin susținerea și promovarea simbolurilor și reperelor culturale într-o exprimare frumoasă și demnă a identității noastre”, a adăugat Părintele Patriarh.

Cuvântul integral al Patriarhului Daniel, aici.

Ce cuprinde expoziția prezentată de Arhim. Paisie Teodorescu

Expoziția vernisată reprezintă, potrivit autorului, o selecție de imagini referitoare la istoria Dealului Mitropoliei din București. Mai multe fotografii au fost publicate în Albumul „Reședința Patriarhală. Istorie și Artă” apărut recent la Editura Basilica.

După cum a amintit PS Varlaam Ploieșteanul, moderatorul vernisajului, Părintele Paisie Teodorescu „este unul din specialiștii care cunosc cel mai bine istoria instituțiilor de pe Dealul Mitropoliei”.

Părintele vicar a susținut teza de doctorat „Reședința Patriarhală – istorie, artă și misiune” la Facultatea de Teologie din București, la îndemnul Patriarhului Daniel și sub îndrumarea Pr. Prof. Dr. Constantin Pătuleanu.

Părintele Arhimandrit a spus că selecția expusă cuprinde „hrisoave vechi, inscripții, fotografii vechi, cărți, planuri, documente valoroase din punct de vedere istoric”.

„Imaginile prezentate sunt o selecție semnificativă pentru că acoperă un interval important și impresionant de timp, 350 ani: de la emiterea hrisovului domnesc de către Radu Leon la 8 iunie 1668 și până la Pelerinajul de Florii 2018”.

La final, realizatorul expoziției a mulțumit celor care l-au susținut în demersurile cercetării și a subliniat rolul evenimentului:

„Din toate aceste imagini și documente am dorit să transpară rolul simbolic, contribuția Dealului Mitropoliei la istoria și la identitatea Capitalei și a poporului român”, a concluzionat Arhim. Paisie.

După vernisaj a urmat lansarea volumelor: Reședința Patriarhală. Istorie și Artă (autor: Arhimandrit Paisie Teodorescu) și Palatul Patriarhiei (autor: Prof. Nicolae Șt. Noica).

Evenimentul a continuat în Aula Magna a Palatului Patriarhiei cu Simpozionul „Dealul Mitropoliei din București în istoria poporului român”.

Foto credit: Mihnea Păduraru / ZL

Comentarii Facebook


Știri recente