Istoria Bisericii este plină de oameni ai Învierii: PS Timotei Prahoveanul

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit luni despre lumina celebrată de Biserică la sărbătoarea Paștilor și le-a reamintit credincioșilor cea mai simplă cale de întâlnire cu Hristos cel Înviat: în Sfânta Împărtășanie.

„Sărbătoarea aceasta se prăznuiește până la Înălțarea Domnului, adică 40 de zile. În acest răstimp, Biserica întreagă cântă: Acum toate s-au umplut de lumină, și cerul, și pământul, și cele de sub pământ. Nu este vorba doar despre lumina aceasta care se vede”, a explicat Preasfinția Sa în cadrul Sfintei Liturghii din a doua zi de Paști, pe care a oficiat-o la Catedrala Patriarhală.

„Aș vrea să vă spun doar câteva cuvinte despre bucuria celor care L-au întâlnit pe Hristos cel Înviat din morți”, a continuat ierarhul.

„Sunt și printre contemporanii noștri oameni care trăiesc plenar această bucurie, care așteaptă, după o perioadă de pregătire, după o perioadă de post, de nevoință, unii dintre ei chiar de mari renunțări, simt bucuria întâlnirii Mântuitorului Iisus Hristos cel Înviat și mărturisesc acest lucru.”

„Istoria Bisericii este plină de oameni ai Învierii, care au lucrat întotdeauna sub aripa îngerului, oameni care s-au rugat, oameni care, după multă nevoință, au putut spune că au pregustat încă din lumea aceasta bucuria Zilei a Opta, adică a Împărăției Veșnice a lui Dumnezeu”, a adăugat Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

„Sunt atât de multe mărturii ale unor nevoitori mai apropiați de noi chiar, care au fost văzuți în lumină, înconjurați în lumină și de lumină, chiar dacă mulți dintre ei aveau locuințe modeste, nici măcar electricitate, absolut nicio posibilitate de ase bucura de atât de multă lumină ca în marile aglomerații urbane, unde oamenii zi și noapte trăiesc în lumină”.

Părintele episcop vicar a menționat mărturiile despre lumina care îi înconjura pe Sf. Ioan Iacob Hozevitul și pe Sf. Teodora de la Sihla.

„Darurile Învierii le păstrează fiecare în suflet: cei care s-au ostenit mult, cei care au venit mai pe urmă. Unii sunt răsplătiți, alții miluiți. Ne rugăm și noi ca Dumnezeu să ne miluiască, chiar dacă nu suntem vrednici de răsplata lui”, a mai spus Preasfinția Sa.

„Ne rugăm ca bucuria aceasta a Învierii nimeni să nu o ia de la noi. Ne rugăm ca să fim toți fii ai Învierii, să ne bucurăm de darurile pe care le primim. Bucuria aceasta a Învierii să rămână împreună cu noi.”

„Să ne aducem aminte de cei care L-au văzut prima dată pe Domnul înviat din morți, pe cei care din toată inima s-au bucurat de întâlnirea cu El. Iar această întâlnire permanent ne este oferită și nouă prin Sf. Euharistie, prin aducerea aminte a cuvintelor vieții veșnice pe care El ni le-a lăsat nouă”, a încheiat Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente