IPS Varsanufie: „Pentru a fi iertat, omul trebuie să ierte. Pentru a fi miluit, credinciosul trebuie să miluiască”

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, IPS Varsanufie i-a îndemnat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie în Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Nord din Râmnicu-Vâlcea, să cultive semințele virtuților în ogorul inimilor acum când «Răsărit-a primăvara postului și floarea pocăinței»’.

Adresându-se celor prezenţi, Părintele Arhiepiscop le-a vorbit despre iertare şi a întărit faptul că prin aceasta omul nu doar că se întoarce la starea sa după fire, în care dorințele lui se armonizează întru totul cu firea lui, dar Îl și urmează pe Mântuitorul Hristos.

‘Unul dintre dumnezeieștii Părinți spune că noi ne asemănăm cu Dumnezeu numai atunci când iertăm, pentru că El i-a iertat chiar și pe cei care L-au batjocorit, umilit, bătut şi răstignit’, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Insistând pe necesitatea iertării la începutul Postului Mare, Chiriarhul Râmnicului le-a descoperit un cuvânt filocalic al Cuviosului Isaac Sirul: ‘Lasă-te prigonit și nu prigoni. Lasă-te răstignit și nu răstigni. Lasă-te nedreptățit și nu nedreptăți. Lasă-te bârfit și nu bârfi. Fii blând și nu zelos în rău’.

IPS Varsanufie și-a încheiat cuvântul îndemnându-i pe cei prezenți să cultive semințele virtuților în toată această perioadă ‘ca ele să rodească în pâinea Cuvântului lui Dumnezeu, ce ne va sătura în timpul Postului Mare, și să continuăm cu credință lupta împotriva patimilor, luând, în loc de sabie, postul care taie toată răutatea din sufletele noastre’.

Foto Credit: Arhiepiscopia Râmnicului

Comentarii Facebook


Știri recente