IPS Varsanufie: Orbii din acele vremuri L-au găsit pe Hristos, în ciuda neputinței lor fizice, datorită credinței

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a oficiat duminică, 07 august 2016, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Bistriţa, jud. Vâlcea, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură, făcând referire la Evanghelia Vindecării a doi orbi și a unui mut din Capernaum, Părintele Arhiepiscop a subliniat că orbii din acele vremuri L-au găsit pe Mântuitorul Iisus Hristos, în ciuda neputinței lor fizice, datorită credinței lor, în antiteză cu mulți dintre cei care, în ziua de astăzi, deși vedem, cu greu Îl găsim:

Orbii din Evanghelie nu puteau să-L vadă pe Hristos, dar, auzind despre minunile săvârșite de Fiul lui Dumnezeu, nădăjduiau să-L întâlnească pentru a deveni sănătoși. Tămăduirea acestora într-un spațiu retras arată smerenia Mântuitorului, dar și faptul că Domnul Hristos a dorit să-i învețe pe ucenici și pe cei care se împărtășeau de dumnezeieștile Sale cuvinte, că mărturisirea credinței nu trebuie privită ca un rezultat al vindecării, al darurilor primite de oameni de la Dumnezeu. Tămăduirea orbilor trebuie privită și ca urmare a mărturisirii credinței acestora, a colaborării lor în actul vindecării. Orbii au văzut pentru că au crezut, nu au crezut pentru că au văzut. Actul vindecării presupune și colaborarea omului, intensificarea rugăciunilor și înmulțirea faptelor bune.

Înaltpreasfinția Sa a arătat că experiența duhovnicească din istoria Mănăstirii Bistrița așază în conștiințele pelerinilor și ale închinătorilor nenumărate minuni săvârșite de către Preamilostivul Dumnezeu, sub mijlocirea Sfântului Grigorie Decapolitul, ca împlinire a rugăciunii stăruitoare înălțate de diferiți oameni aflați în suferință.

Deși după vindecare celor care mai înainte fuseseră orbi li s-a cerut să rămână tăcuți, trebuie să învățăm de la aceștia că trebuie să fim recunoscători și mărturisitori ai minunilor săvârșite de Dumnezeu, a subliniat Părintele Arhiepiscop în încheierea cuvântului.

 

Comentarii Facebook


Știri recente