IPS Teodosie i-a pomenit pe deținuții politici care au pierit la Canal: Sunt ofranda curată a neamului nostru

Arhiepiscopul Tomisului a slujit duminică la hramul Mănăstirii Poarta Albă de la Galeșu, județul Constanța. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat un parastas la Monumentul Memorial Poarta Albă, ridicat întru pomenirea deținuților politici exterminați în lagărul de muncă forțată de la Canalul Dunăre-Marea Neagră.

„Să nu uităm niciodată de aceste jertfe ale celor care sunt ofranda cea curată a neamului nostru”, a spus ierarhul la parastasul oficiat la monument.

„Acești martiri ai noștri au suferit cu demnitate, au suferit gândindu-se la noi, urmașii lor, ca să nu ne piară credința, ci credința lor să ne fie nouă, tuturor, o pavăză prin care să mergem înainte. Să nu-i uităm niciodată, să-i purtăm în sufletele noastre.”

Procesiune de la Monumentul Memorial Poarta Albă la Mănăstirea Poarta Albă duminică, 26 iunie 2022. Foto: Arhiepiscopia Tomisului / Diac. Vali Vădănoiu

„Să rămânem cu credința pe care ei au păzit-o cu nădejde, jertfă, răbdare și dragoste și această credință să o ducem mai departe și să ne rugăm lui Dumnezeu ca toți cei pe care i-a așezat în lăcașurile Sale să ne fie nouă rugători și ajutători în păstrarea credinței noastre, să dăruim copiilor, nepoților și strănepoților noștri această zestre pentru care ei au suferit”, a mai spus Părintele Arhiepiscop Teodosie.

De la monument s-a mers în procesiune către Mănăstirea Tuturor Sfinților Români de la Poarta Albă – Galeșu, unde ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și parastasul ctitorilor.

„Sfinții noștri români sunt părinții noștri buni ai Bisericii noastre, care se roagă pentru noi în ceruri”, a spus Înaltpreasfițitul Părinte Teodosie la sfârșitul Sfintei Liturghii.

IPS Teodosie a slujit la hramul Mănăstirii Poarta Albă duminică, 26 iunie 2022. Foto: Arhiepiscopia Tomisului / Diac. Vali Vădănoiu

„Sfinții se roagă în cer și noi ne rugăm pe pământ. Să fim în rugăciune împreună cu ei în fiecare zi și să le cerem să nu ne lase în nepăsare, în lenevire, în indiferență. Să nu cârtim, să nu socotim că bolile și nedreptățile și necazurile sunt pentru noi o năpastă. Sunt pentru noi o atenționare, să ne aducem aminte de suferințele sfinților.”

Ierarhul a încheiat cu îndemnul:

„Să nu ne oprim din bucuria mărturisirii credinței!”


Mănăstirea de la Poarta Albă a fost ctitorită de Părintele Justin Pârvu pe locul fostului lagăr Coasta Galeşu, unde erau deținuții preoți, cu regim special de exterminare prin muncă la Canal. Sfințirea locului a avut loc în 2012. Fostul stareț al Mănăstirii Petru Vodă trecuse și el prin lagărul de muncă forțată de la Periprava.

Pe la Coasta Galeșu au trecut preoți de vrednică amintire, printre care Părintele Arsenie Boca, Părintele Constantin Galeriu, Părintele Ilie Lăcătuşu.

Foto credit: Arhiepiscopia Tomisului / Diac. Vali Vădănoiu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente