IPS Pimen: Mănăstirile au un rost dumnezeiesc în perioade de criză

Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a prezidat joi, 10 noiembrie 2016, lucrările Sinaxei anuale a stareților și starețelor din Eparhie. Evenimentul a avut loc la Mănăstirea Putna, informează secretariatul mănăstirii.

Tema sinaxei a fost: „Împlinirea/Formarea călugărului astăzi”. După rugăciunea de binecuvântare, părintele arhimandrit Damaschin Luchian a susținut un referat pe această temă.

În continuare, Înaltpreasfințitului Părinte Pimen a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat diferitele aspecte prezentate. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a vorbit și despre problemele monahismului în ziua de azi.

Amintind de figuri luminoase și formatoare de monahi de la mănăstirile Neamț și Putna, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen a spus celor prezenți că monahii au o misiune frumoasă în societate.

Aveți o misiune foarte frumoasă. Nădăjduim ca Dumnezeu, Dragostea cea desăvârșită, să ne ajute să înțelegem ceea ce nu am înțeles până acum. Mănăstirile au un rost dumnezeiesc în perioade de criză, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

La rândul său, părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, stareț al Mănăstirii Putna și exarh, a insistat pe necesitatea conservării patrimoniului – biserici, mănăstiri, obiecte – și predării lui către urmași.

Mănăstirile au contribuit la formarea poporului și la bunul mers al neamului. Sunt rădăcinile noastre, certificatul de naștere al acestui popor. Aici am trăit, aici suntem și aici trebuie să rămânem, cu valorile noastre. Să sprijinim societatea, pe tineri în mod special, prin cuvânt și prin faptă, a spus părintele Melchisedec.

Între propunerile înaintatea în cadrul ședinței s-a aflat și organizarea unei sinaxe cu stareții și duhovnicii mănăstirilor, după Sărbătorile de iarnă, și organizarea unei tabere de iconografie, pentru viețuitorii mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei care doresc să deprindă arta pictării icoanei.

În Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților funcționează 46 de mănăstiri și schituri.

Mănăstirea Putna sărbătorește în acest an 550 de ani de la punerea pietrei de temelie de către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Tot în acest an, a fost canonizat Sfântul Iacob Putneanul, cel care a tipărit primul Abecedar din Moldova și a înființat prima școală din mediul rural din Moldova.

Comentarii Facebook


Știri recente