IPS Parinte Mitropolit Daniel – ‘Ierarhul Liturghiei si prietenul sfintilor’

In calendarul Bisericii Ortodoxe Romane este pomenit astazi Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul. Acest sfant este ocrotitorul IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, alaturi de Sfantul Prooroc Daniel, pomenit ieri de catre Biserica Ortodoxa. Cu prilejul sarbatoririi zilei onomastice, la Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi a fost oficiata astazi o slujba de Te-Deum. Slujba a fost oficiata de catre PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, in fruntea unui sobor de preoti si diaconi. La slujba de Te-Deum au asistat IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, PS Calinic Botosaneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iasilor, si PS Corneliu Barladeanul, arhiereu vicar al Episcopiei Husilor. In cuvantul rostit cu acest prilej, PS Ioachim Bacauanul a subliniat semnificatiile oficierii unei astfel de slujbe de multumire: ‘Suntem adunati aici la un popas de sarbatoare pentru a ne ruga impreuna, pentru a aduce multumire lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revarsat si le revarsa, si avem nadejde ca le va revarsa permanent peste IPS Mitropolit Daniel, peste de Dumnezeu pazita Mitropolie a Moldovei si Bucovinei. Popasul de rugaciune sau Te-Deum -ul, rugaciune de multumire lui Dumnezeu pentru ierarhul locului, este un prilej cand insumam toate activitatile care le implineste ierarhul in eparhia unde este randuit de Dumnezeu sa pastoreasca. A te ruga pentru ierarhul locului in anumite crampeie ale anului bisericesc inseamna a intra in comuniune cu ierarhul, in comuniune de rugaciune, in comuniune de persoane. Dumnezeu se regaseste totdeauna in comuniune si totdeauna comuniunea este frumoasa. Atunci cand ne rugam pentru ierarh inseamna ca noi avem constiinta ca lucrarea noastra in Biserica este o lucrare harica, caci ierarhul nu face altceva decat sa vizualizeze sau sa faca prezenta lui Hristos in Biserica vazuta pe acest pamant’.

Referindu-se la bogata activitate a IPS Mitropolit Daniel in cei 16 ani de arhipastorire a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, PS Ioachim Bacauanul a evidentiat cateva aspecte mai semnificative: ‘L-as numi pe Mitropolitul nostru Daniel ierarhul Liturghiei si prietenul sfintilor. Nu intamplator suntem in aceasta zi de pomenire a Cuv. Daniil de la Voronet. Deci, ii poarta numele Sf. Daniel. Este prietenul sfintilor, dar si ierarhul Liturghiei. De ce spun aceasta? Pentru faptul ca de cand il cunosc pe IPS Mitropolit Daniel il vad ca fiecare Liturghie o savarseste ca pentru prima data, o savarseste cu atata dragoste incat il vedem parca pe Hristos slujind, caci de fapt in chip nevazut slujeste impreuna cu noi. Ierarhul Liturghiei pentru faptul ca este cel care slujeste adesea, si il vad cum analizeaza in profunzime fiecare impresie, fiecare vorba a Liturghiei pe care nu o spune intamplator si oricum. Aceasta este o calitate a ierarhului pastor, care stie sa-si pastoreasca oile sale, asa cum a prezentat Sf. Evanghelie pe care am citit-o la slujba de Te-Deum. As putea spune ca este ierarhul-institutie, pentru faptul ca a creat mai multe institutii in cadrul acestei Mitropolii pe care le coordoneaza cu atata acuratete si cu atata demnitate’.

De asemenea, PS Ioachim Bacauanul a adresat cateva urari IPS Parinte Mitropolit Daniel si i-a oferit o icoana cu chipul Sf. Mare Mucenic Gheorghe din partea Sinodului mitropolitan: ‘In aceasta zi, ne indreptam toti, din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei largite, si din partea ierarhilor celorlalte eparhii ma fac mesagerul si cel care aduc un mesaj de prietenie si mesajul nostru de pretuire, de recunostinta pentru tot ce ati facut pentru aceasta Sfanta Mitropolie si, de aceea, in aceasta zi solemna pentru Biserica Moldava, si nu numai, pentru Biserica noastra, Va oferim ca simbol un buchet mare de flori si vreau sa va ofer in numele Sinodului mitropolitan si a participantilor icoana Sf. Gheorghe. De ce am ales aceasta? Pentru faptul ca suntem in biserica mitropolitana ‘Sf. Gheorghe’ de la Iasi, biserica care a fost restaurata si consolidata de IPS Voastra si careia i-ati dat o alta frumusete interioara facand acest desfasurator iconografic care a fost aplicat cu maiestrie de unul dintre cei mai reputati pictori ai nostri, domnul Buzuloiu’.

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a multumit tuturor celor prezenti la sarbatorirea zilei numelui: ‘Rugam pe Hristos Domnul sa daruiasca bucurie si sanatate celor care au venit astazi aici ca sa cinstim pe Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul si sa-I multumim lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revarsat asupra Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Multumim tuturor celor care sunt prezenti din partea autoritatilor, la care s-a adaugat si domnul primar Nichita, si va dorim sanatate, bucurie si sa traiti si dvs. intru multi si binecuvantati ani’.

Comentarii Facebook


Știri recente