IPS Nifon, la 200 de ani de la moartea lui Tudor Vladimirescu: A dominat prin dreptate, libertate, credință și curaj

S-au împlinit 200 de ani de la moartea lui Tudor Vladimirescu, ocazie cu care Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a dat un mesaj în care a prezentat chipul luminos al personalităţii româneşti.

Tudor Vladimirescu era hirotonit în treapta de Diacon

Ierarhul a spus că Tudor Vladimirescu domină prima jumătate a veacului al XIX-lea „prin spiritul său de dreptate și libertate, prin credința și curajul contra tuturor nedreptăților, abuzurilor și derapajelor sociale din vremea sa, în mare parte datorându-se și faptului că era și diacon hirotonit al Bisericii străbune”.

IPS Nifon a mai precizat că Tudor Vladimirescu a fost şi ctitor de lăcaşuri sfinte.

„Educat în spiritul valorilor Evangheliei lui Hristos, atașat de credința ortodoxă, fiu credincios al Bisericii noastre strămoșești, fiindcă în inima lui au rezonat toate marile noastre momente istorice eliberatoare și pline de vitejie, scrise în logica curajului și a credincioșiei voievozilor noștri, Tudor Vladimirescu a fost sprijinit de mulți dintre clericii vremii sale, el însuși fiind ctitor de mânăstiri și biserici, precum și generos ajutător al lor”.

Mesajul pe care îl transmite, la două secole de la trecerea sa în veşnicie este unul de unitate și de solidaritate națională, de libertate și de speranță, de credință și de curaj, a mai subliniat IPS Nifon.

„Să-i cinstim memoria, neuitând niciodată să fim buni români și creștini, punând mai presus de orice interesele naționale, patria și neamul”, a îndemnat el.

Mesajul integral, disponibil aici.

Camera Deputaţilor a aprobat în martie anul acesta ca 2021 să fie declarat Anul Tudor Vladimirescu.

Citeşte şi:

Sursă foto: ziarulunirea.ro


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente