IPS Irineu: Cel care îşi lipeşte inima sa de lucrurile materiale nu se poate ridica la Ceruri

IPS Irineu

În Duminica 30-a după Rusalii, 27 noiembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie şi slujba de târnosire a Bisericii „Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv” din Parohia Poiana de Sus, Protoieria Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj. Cu acest prilej au fost aduse spre cinstire şi închinare, de la Biserica Postelnicu Fir din Craiova, moaştele Sfântului Ioan cel Milostiv, respectiv racla cu mâna dreaptă a Sfântului, informează Pr. Gheorghe Cioiu de la Biroul de Presă al Eparhiei.

Târnosirea sfântului locaş a coincis cu un important moment aniversar, împlinirea a 500 de ani de atestare documentară a localităţii Poiana de Sus, localitate amintită şi în Jurnalul de călătorie în Tările Române, din secolul XVII, al lui Paul de Alep, arhidiacon şi secretar al Patriarhului Antiohiei, Macarie al III-lea (1647-1672).

În cadrul slujbei diaconul Antonie Claudiu Giungilă a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Câlceşti, Protoieria Târgu Jiu Nord, judeţul Gorj.

Lucrurile pământeşti nu lasă sufletul să se înalţe spre Dumnezeu

În cuvântul de învăţătură, Mitropolitul Olteniei a explicat învăţăturile desprinse din textul evanghelic (Luca 18, 18-27, Dregătorul bogat – Păzirea poruncilor), evidenţiind faptul că alipirea sufletului de lucrurile materiale îl împiedică să se ridice la cele cereşti, la cele necesare mântuirii şi vieţii veşnice în Împărăţia cerurilor.

Sufletul omului nu se poate mulţumi cu lucrurile materiale, cu mâncarea şi băutura din lumea aceasta, cu bogăţia şi confortul ce aduc satisfacţii şi mulţumiri trecătoare. Bogăţia materială va rămâne după noi, aşa cum îi vedem şi pe înaintaşii noştri din acest cimitir alăturat, care nu au luat nimic cu ei la plecarea de pe acest pământ. Este un lucru demn de remarcat că tânărul bogat din Evanghelia de astăzi mai avea timp să se îngrijească şi de suflet, pentru că lucrurile pământeşti trag în jos sufletul, nu-l lasă să se înalţe spre Dumnezeu Creatorul. De aceea, ne îndeamnă Mântuitorul, să nu punem preţ pe cele trecătoare din lumea aceasta, pe cele muritoare, în dauna celor sufleteşti, a celor trecătoare. Nu ne cere Mântuitorul Hristos să renunţăm la cele trebuincioase vieţii acesteia, ci ne cere să nu devenim robii lor, să gândim şi să tindem spre lucrurile superioare, spre cele înalte, duhovniceşti, pentru a putea răspunde chemării Lui: „Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii!” (Matei 25, 34). Să răspundem acestei chemări, să înţelegem că cel care îşi lipeşte inima sa de lucrurile materiale nu se poate ridica la ceruri. De aceea, avem nevoie de rugăciune mai multă, de mărturisirea păcatelor, de sfânta împărtăşanie şi de celelalte taine ale Bisericii, pentru a deveni cu adevărat fii ai Tatălui ceresc.

Sfântul Ioan cel Milostiv a dăruit şi s-a dăruit permanent oamenilor        

În continuare, IPS Irineu i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la ridicarea sfântului locaş şi i-a asigurat că Dumnezeu îi va răsplăti cu darurile Lui cele bogate pentru râvna şi dragostea pe care o au faţă de Casa Lui.

Cei care s-au ostenit pentru zidirea acestei Biserici, Dumnezeu le va răsplăti însutit şi înmiit, deoarece Stăpânul nostru din ceruri nu rămâne niciodată dator. Pentru orice faptă bună, pentru un pahar cu apă, pentru orice milostenie vom primi plată în ceruri dacă o facem cu credinţă, cu dragoste, dacă o facem spre mântuirea sufletelor şi spre slava lui Dumnezeu. Iar exemplul cel mai bun pentru noi este însuşi Sfântul pe care l-aţi ales să ocrotească această parohie, Sfântul Ierarh Ioan cel Milostiv, care, după cum reiese şi din nume, cu credinţă şi cu dragoste, a dăruit şi s-a dăruit permanent oamenilor din jurul său, a încheiat IPS Părinte Mitropolit.

Pentru osteneala depusă în realizarea acestei sfinte lucrări, preotul paroh Nicolae Călinoiu a primit rangul bisericesc de iconom stavrofor, iar preotul slujitor Mihai Dragu, dimpreună cu alte persoane care s-au implicat în mod deosebit în ridicarea noii biserici, au primit Gramate de mulțumire și apreciere din partea Mitropoliei Olteniei. De asemenea, Ioan Vâlcu, primarul comunei Turburea, a primit Crucea Sfântului Nicodim de la Tismana, clasa I-a pentru mireni.

02

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…