IPS Ciprian le-a vorbit monahilor despre boală și păcat: Omul întreg – trup și suflet – are nevoie de tămăduire

„Boala sufletului este păcatul, iar păcatul influențează trupul producând dezechilibru și, prin urmare, omul întreg – trup și suflet – are nevoie de tămăduire”, a spus marți Arhiepiscopul Ciprian al Buzăului și Vrancei la întâlnirea cu stareții și duhovnicii mănăstirilor din eparhie.

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a prezidat sinaxa monahală în Aula Brâncovenească a Palatului Arhiepiscopal din Buzău. Întâlnirea a fost dedicată tematicilor anului omagial și comemorativ 2024.

„Cei chemați să contribuie la tămăduirea sufletească a celor împovărați de mulțimea păcatelor, generatoare și de suferințe trupești, sunt sfințiții slujitori ai Bisericii, care, în lucrarea lor pastorală și duhovnicească, invocă în rugăciune ajutorul Maicii Domnului și al sfinților tămăduitori, adică al celor ce au fost binecuvântați de Dumnezeu cu darul vindecărilor”, a explicat ierarhul.

„Cât privește conceptul de suferință, în creștinism și, mai ales în Ortodoxie, aceasta este privită dintr-o nouă perspectivă, purificatoare și transfiguratoare, în lumina Sfintelor Pătimiri și a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos; suferința nu mai este percepută, exclusiv, ca ispășire sau pedeapsă pentru păcatele săvârșite de om, în raport cu legea divină, ci ca un mijloc de curățire a sufletului și de reașezare a acestuia pe traiectoria mântuirii”.

De asemenea, protos. Isidor Iacob, duhovnicul Mănăstirii Sihastru din județul Vrancea, a susținut o prelegere despre boală, suferință și sănătate și a evidențiat aportul monahismului la îngrijirea bolnavilor.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei


Știri recente