IPS Ciprian la Biserica Sfântul Toma din Buzău. 4 lucruri în apărarea Apostolului care s-a îndoit

În Duminica a doua după Paști, 26 aprilie 2020, Arhiepiscopul Ciprian a slujit în Biserica „Sfântul Toma” din Buzău.

În predica adresată la finalul Sfintei Liturghii prin intermediul paginii de Facebook a Arhiepiscopiei, ierarhul a semnalat câteva detalii în apărarea apostolului numit pe nedrept „necredinciosul”.

Să fi fost Sfântul Toma atât de necredincios?

„Dar, oare, să fi fost Sfântul Toma atât de necredincios?”, a întrebat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.

„El, care a lăsat totul și L-a urmat pe Mântuitorul timp de trei ani și jumătate, fiind martor ocular la atâtea minuni, prin care Hristos Domnul Și-a descoperit identitatea Sa dumnezeiască; el, care a ascultat atâtea cuvinte extraordinare ce i-au copleșit viața, să fi fost necredincios, în înțelesul propriu al cuvântului? Nicidecum”.

„Însă făcea parte din acea categorie de oameni mai pretențioși – așa cum au existat și există, până în vremurile noastre, chiar în interiorul Bisericii, care nu pot accepta anumite adevăruri până nu le trec prin filtrul rațiunii lor, până nu găsesc argumente logice și științifice pentru ele”, a explicat părintele Arhiepiscop.

Starea sufletească extrem de sensibilă

„Sfântul Apostol Toma a avut, din nefericire, o astfel de atitudine, generată de starea sa sufletească extrem de sensibilă în acele momente”, a mai semnalat IPS Ciprian.

„După cum mărturisesc Sfinții Evangheliști, toți ucenicii și femeile mironosițe ajunseseră, într-o oarecare măsură, să fie îndoielnici, din pricina întristării și a confuziei. Diferența dintre cei zece ucenici și Apostolul Toma constă în faptul că cei dintâi au crezut cu mai multă ușurință în Învierea lui Iisus, când li S-a arătat, în seara zilei de duminică”.

A pipăit Toma semnele răstignirii?

Este interesant, a continuat ierarhul, faptul că Sfântul Evanghelist Ioan nu menționează, în mod expres, că Toma a și pipăit, în acel moment, semnele răstignirii din mâinile și coasta Mântuitorului Hristos, cu toate că unii scriitori și părinți bisericești se referă la acest gest deductibil din curgerea istorisirii.

„Iisus le arătase ucenicilor mâinile și coasta Sa și cu o săptămână în urmă, dar, de asemenea, nu s-a consemnat că ei au și purces la actul în sine al cercetării, de unde putem deduce că nici Toma nu a făcut acest experiment, ducându-și raționamentul îndoielii până la capăt”.

„Avem, așadar, motive să credem că Sfântul Apostol Toma, văzându-L pe Domnul Iisus intrând cu trupul prin ușile încuiate, apoi, conștientizând faptul că ceilalți ucenici nu avuseseră prilejul să-L informeze cu privire la scepticismul său și auzindu-L cu câtă fermitate și siguranță de Sine îl invita să-I atingă mâinile și coasta, nu a mers mai departe cu cercetarea, punând degetul, asemenea unui necredincios, pe semnele cuielor și al suliței, ci, copleșit de cele trei raționamente ce i-au spulberat îndoiala, L-a mărturisit cu toată convingerea pe Hristos ca Domn și Dumnezeu al său”.

S-a îndoit în locul nostru

La finalul cuvântului, ierarhul a subliniat că Apostolul Toma s-a îndoit în locul nostru, pentru ca noi să nu mai îndoim niciodată de adevărul Învierii.

„Ar trebui să fim recunoscători Sfântului Apostol Toma că a avut acele urme de îndoială, pentru ca noi, cei de astăzi, să nu ne mai poticnim în credința noastră”.

Biserica buzoiană „Sfântul Apostol Toma” se află lângă Parcul Marghiloman și a fost construită între anii 1996-1998.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel elogiază „faptele de vitejie şi de înțelepciune ale Regilor României” într-un mesaj adresat Majestății Sale Margareta

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis vineri un mesaj de felicitare Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române cu ocazia Zilei Naționale a Regalității.  „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste poporul român prin faptele…