Înaltpreasfințitul Părinte Casian a participat marți, 1 februarie, la hramul Mănăstirii „Sfântul Trifon” din Șendreni, județul Galați. Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat slujba Aghesmei mici și a binecuvântat ogoarele, livezile și gospodăria așezământului monahal.
În cadrul slujbei, IPS Casian a citit rugăciunea specială a Sfântului Mucenic Trifon de binecuvântare și ocrotire a grădinilor, viilor și țarinelor. Totodată, în biserica nouă a mănăstirii, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru toți ostenitorii și binefăcătorii așezământului monahal, trecuți la cele veșnice.
În cuvântul rostit, Părintele Arhiepiscop le-a vorbit credincioșilor despre viața și învățăturile Sfântului Trifon și a subliniat importanța rugăciunii și a faptelor bune.
„Astăzi îl sărbătorim pe un sfânt luptător până la jertfă, pentru binele credinciosului lui Dumnezeu. El este înfățișat în icoană cu un cosor, care ne amintește de legătura dintre pământul din care suntem făcuți și sufletul pe care ni l-a dat Dumnezeu”.
Pornind de la Pilda Semănătorului, Arhiepiscopul Dunării de Jos a asimilat ogoarele cu pământul inimii pe care trebuie să-l cultivăm prin rugăciune.
„Pământul inimii se cultivă cu sămânța cuvântului Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, care ne este prezentat ca un semănător care seamănă sămânța sa și ea cade pe mai multe feluri de pământ. Precum e pământul agricol care nu e lucrat așa este și sufletul și inima fără de rugăciune”.
„Omul care se roagă este un om blând care își potrivește cuvintele. Cuvintele, ca niște semințe: cuvintele bune devin sfaturi bune, sfaturile bune devin fapte bune, iar faptele bune îi fac pe oameni buni”.
„Avem multe de învățat de la oamenii care știu tainele curățirii pomilor, învățăm cât de importantă este curățirea crenguțelor uscate din gândurile, faptele și din viața noastră”, a adăugat în încheiere ierarhul.
La slujbă au participat și muncitorii din cadrul fermei anexe a mănăstirii, precum și credincioșii din parohiile vecine. La final, Arhiepiscopul a vizitat livada, gospodăria și grajdurile mănăstirii unde a hrănit animalele și a ajutat la curățarea pomilor.
Întregul eveniment a fost transmis live pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Foto credit: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro