Ioan-Aurel Pop: Ne preocupă curmarea neînțelegerilor endemice din sânul societății românești

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, în discursul rostit joi la aniversarea a 153 ani de la înfiinţarea instituţiei pe care o conduce, a vorbit despre proiectele viitoare: „Ne preocupă curmarea neînțelegerilor endemice din sânul societății românești”.

„Proiectele de viitor ale Academiei sunt foarte multe și toate sunt legate de cultura națională, de cercetarea științifică, de spiritualitatea românească și de bunul mers al țării în general”, a spus Ioan-Aurel Pop.

Preşedintele Academiei Române a prezentat şi scopurile care definesc instituţia: „consacrarea excelenței și derularea cercetării de vârf”.

Pe lângă acestea, „mai există o prioritate, uitată intenționat de unele forțe din lumea românească, anume rolul Academiei de factor al echilibrului din societate, precum și rostul Academiei de a avea poziții constructive în țară și în comunitatea mondială”.

„Academia are menirea de a oferi expertiză în toate domeniile științei, artei, culturii, creației, dar și în ceea ce înseamnă mersul societății în general”.

„Academia elaborează diagnoze ale prezentului și prognoze ale lumii ce va să vină, Academia construiește viziuni privind protecția mediului, privind gestionarea avuției naționale, privind cadrul legislativ coerent, privind sănătatea și educația națiunii”.

„Cu alte cuvinte, parafrazând un vechi proverb latin, nimic din ceea ce este omenesc și românesc nu trebuie să-i fie străin Academiei. Firește, pentru îndeplinirea acestor roluri, Academia trebuie să fie și ascultată, respectată, sprijinită”.

De asemenea, Ioan-Aurel Pop a explicat rolul fundamental pe care educaţia îl ocupă în societate.

„Educația este un domeniu fundamental în orice societate civilizată pentru că ne asigură hrana spiritului. Dacă ne îngrijim numai de hrana trupului, vom trăi, dar nu ca ființe umane”.

„Umanitatea există prin educația din familie, din școală (școli) și prin educația făcută de-a lungul întregii vieți. Educația este bazată pe cultura generală a unei comunități, iar Academia consacră valorile esențiale din științe și arte, oferind societății repere etice și estetice”.

În discursul său, Academicianul a atras atenţia asupra faptului că „Impactul Academiei Române este proporțional cu impactul țării noastre în lume”.

„Academia nu poate face minuni, nu poate crea «imagine» bună mereu din moment ce realitățile sunt așa cum sunt. Ca să reflecți bine țara este nevoie să existe acel bine în realitate”.

„Academia trebuie nu doar lăsată să funcționeze, ci și sprijinită de societate. Nu are nevoie de milă ori de compasiune, ci de respect și demnitate”.

Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Comentarii Facebook


Știri recente