Învierea este o taină și rămâne tainică din respect față de libertatea noastră: Episcopul Sloboziei în Pastorala de Paști

„Învierea, la fel ca și crearea lumii, este o taină și rămâne tainică din respect față de libertatea noastră. Domnul înviat nu se impune prin constrângerea libertății noastre de a-L accepta”, subliniază Episcopul Vincențiu al Sloboziei și Călărașilor în Pastorala de Paști.

„El nu se arată după puterile lumii acesteia, ci se descoperă celor care Îl primesc cu dragoste. Nu învierea provoacă credința, ci credința permite învierii să se manifeste. Iisus ne cheamă cu blândețe, după cum a chemat-o pe Maria Magdalena”.

PS Vincențiu amintește că Noul Testament nu pretinde că cineva a fost martorul ocular al Învierii și de aceea nici nu încearcă să o descrie, după cum face Evanghelia apocrifă a lui Petru.

„Această scriere apocrifă înmulțește detaliile Învierii pentru a impune adevărul Învierii în chip demonstrativ, după puterea de înțelegere a «acestei lumi». Ea pretinde că descrie – la modul fotografic – chiar Învierea în sine, transformându-o într-un fenomen miraculos petrecut chiar aici, pe pământ, fenomen pe care femeile și străjerii l-au văzut cu ochii lor și care i-a convins deplin. Această eroare va fi reluată de o iconografie decadentă, care nu ezită să ni-L arate pe Iisus ieșind din mormânt”.

Autorii scrierilor Noului Testament nu oferă nicăieri o descriere a Învierii propriu-zise, continuă Preasfinția Sa. „Învierea în sine nu a avut martori omenești. Este o taină, asemenea creației la care omul nu a participat. Este o taină care-i aparține în exclusivitate lui Dumnezeu. Învierea a început în iad!”, scrie PS Vincențiu.

În același mesaj, ierarhul vorbește despre pandemie, război și alte dureri ale lumii de azi:

„Lunga perioadă de peste doi ani de încercări și suferințe nu s-a încheiat, spectrul războiului înfricoșând sufletele puțin credincioșilor. Această criză prelungită, la care se adaugă și seceta ce se prefigurează în mănoasa câmpie a Bărăganului, sunt semnale de alarmă care ne îndeamnă să reflectăm la sfânta noastră credință ortodoxă, care ne înnobilează sufletele și trupurile și ne susține în aceste mari încercări”.

Citește textul integral pe site-ul oficial al Eparhiei.

Foto credit: Episcopia Sloboziei și Călărașilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel elogiază „faptele de vitejie şi de înțelepciune ale Regilor României” într-un mesaj adresat Majestății Sale Margareta

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis vineri un mesaj de felicitare Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române cu ocazia Zilei Naționale a Regalității.  „Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste poporul român prin faptele…