Învierea Domnului prăznuită de credincioșii timișoreni

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Mitropolit Nicolae al Banatului, la Catedrala mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, Slujba Învierii Domnului a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi.

Impunătoarea catedrală s-a arătat neîncăpătoare pentru miile de credincioși, veniți să cinstească marele praznic al Învierii în capitala Banatului. Întreg centrul orașului strălucea în lumina caldă a lumânărilor, iar mulțimea de credincioși se întindea de la Catedrala mitropolitană până în fața Operei Române.

Și în acest an, prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, mai multe eparhii din țară, printre care și Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului și Episcopia Caransebeșului, s-au împărtășit de Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, adusă de o delegație a Patriarhiei Române. Astfel, și credincioșii timișoreni s-au făcut părtași minunii dumnezeiești ce are loc în fiecare an la Mormântul Domnului, primind Sfânta Lumină de la Preasfințitul Paisie Lugojanul, în cadrul tradiționalei procesiuni din noaptea Învierii.

În prima parte a slujbei Învierii Domnului, oficiată pe esplanada Catedralei, după citirea Sfintei Evanghelii, Ierarhul a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, referitor la importanța Marelui Praznic al creștinătății și la bucuria adusă în lume de Mântuitorul Hristos, odată cu Învierea Sa din morți.

În cadrul Utreniei Învierii, potrivit obiceiului îndătinat, Preasfinția Sa a sfințit „Paștile”, pâinea și vinul, din care credincioșii vor lua în fiecare zi din Săptămâna Luminată, pe nemâncate, rostind troparul Învierii Domnului. Răspunsurile religioase au fost date de grupul psaltic al Catedralei mitropolitane, potrivit mitropolia-banatului.ro.

Sfânta Liturghie a praznicului Învierii Domnului a fost săvârșită la Catedrala timișoreană, astăzi, în prima zi a Sfintelor Paști, începând cu ora 9:30, de către Preasfințitul Paisie Lugojanul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi și în prezența a numeroși credincioși.

În cadrul acesteia, pr. Daniel Trăilă, eclesiarhul Catedralei mitropolitane, a dat citire pastoralei la Învierea Domnului, a Întâistătătorului Banatului, Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae, adresată preoților, credincioșilor, monahilor și monahiilor din întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Timișoarei.

După Sfânta Liturghie, la reședința mitropolitană a avut loc recepția oficială de praznicul Învierii Domnului, la care au participat clerici și credincioși ortodocși, reprezentanți ai cultelor religioase și oficialități locale timișorene. Această întâlnire are în spate o mai veche tradiție locală inițiată de către Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae Corneanu și are scopul de a întreține buna înțelegere între cultele religioase din această parte a țării.

Tot astăzi, după Slujba ” Celei de a Doua Învieri”, la Catedrala mitropolitană a avut loc tradiționalul concert de Sfintele Paști, susținut de corul catedral, condus de pr. Dan Dragomir.

Comentarii Facebook


Știri recente