Inventarul bisericilor de lemn din județul Iași: O hartă la nivel național ar fi primul pas spre salvarea monumentelor

Asociația „Biserici înlemnite” derulează, cu finanțare de la Ordinul Arhitecților din România, un proiect de inventariere a bisericilor de lemn din județul Iași.

Abordarea este multidisciplinară. Participă arhitecți, istorici, structuriști, restauratori, biologi, informațiile fiind introduse într-o platformă digitală unde mai sunt inventariate și bisericile de lemn din județul Arad.

„Am găsit foarte multe strigăte de ajutor în teren. Și, de multe ori, tot inventariind, mi-am dat seama că, dacă aș putea, le-aș schimba categoria de valoare tuturor acestor biserici. E o muncă la care aș vrea să mă înham să o și fac până plec de la Iași”, a declarat Celina Georgiana Gora, coordonatoarea proiectului pentru județul Iași.

Experta pune problema dispariţiei meşterilor specia­lizați în învelitori de lemn pentru monumentele de cult din Moldova.

Asociația „Biserici înlemnite” derulează proiectul în perioada 31 iulie – 14 august 2022. Foto: Asociația „Biserici înlemnite”

Sesiunea de inventariere a inclus și discuții cu invitați, organizate la Mănăstirea Brădicești și la Mănăstirea Miclăușeni.

În cadrul acestor prezentări, restauratorul Ana Chiricuţă a explicat cum se lucrează în timpul inventarierii, pentru a nu deteriora straturile picturale.

Printre invitați s-a numărat și arhitectul Ștefan Bâlici, directorul Ordinului Arhitecților din România, a susținut prelegerea „O perspectivă bazată pe valori în restaurarea patrimoniului din lemn”.

Au mai susținut prezentări de specialitate arhitectul Lucia Leca de la Institutul Național al Patrimoniului și restauratorii Bogdan Ungurean (Iași) și Loredana Axinte (Suceava).

Cercetătorul Alexandru Baboș, specialist în biserici de lemn, și arhitectul sibian Liviu Gligor au moderat duminică o dezbatere despre specificul arhitecturii și tehnicilor de construcție întâlnite la bisericile de lemn din județul Iași.

Sunt inventariate toate bisericile de lemn din județ. Foto: Asociația „Biserici înlemnite”

Obiectivul asociației este ca, până la finalul anului, să încheie inventarierea tuturor bisericilor de lemn din acest județ. Pentru viitor sunt luate în considerare și alte județe din nord.

Experții fac apel la crearea de echipe locale de specialiști și iubitori ai patrimoniului, care să sprijine efortul de creare a unei hărți complete a bisericilor de lemn românești – primul pas pentru salvarea lor, pentru a le lăsa moștenire generațiilor viitoare.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei este partener în proiectul de inventariere a bisericilor de lemn din județul Iași.

Foto credit: Ziarul Lumina

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…