Întrunirea anuală a preoților militari a avut loc în Maramureș

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Pintea Viteazul din Maramureş a fost gazda Întrunirii anuale metodice şi de specialitate a preoţilor militari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Tema întâlnirii a fost dedicată Anului Comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului şi Marii Uniri din 1918, informează site-ul oficial al Eparhiei.

Reuniunea a debutat luni, 16 octombrie 2017, cu oficierea slujbei Vecerniei în capela Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Maramureş.

Marți, IPS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum oficiate de preoții militari în Catedrala Episcopală Sfânta Treime din Baia Mare.

După ceremonialul liturgic a urmat conferinţa Apărători ai ortodoxiei în timpul comunismului: Părintele Nicolae Steinhardt, susţinută de Conf. Univ. Dr. Florian Roatiş de la Centrul Universitar Nord – Baia Mare în Sala Bizantină a Catedralei Episcopale.

La Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu din Baia Mare, directorul acesteia, Prof. Dr. Teodor Ardeleanu, a susţinut prelegerea Centenarul 1918. Pe urmele maramureşenilor întregitori de ţară.

În continuare, participanții au vizitat Mănăstirea Sfânta Ana de la Rohia, unde preotul militar Ovidiu Iacob de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina al Judeţului Suceava a susținut referatul Viaţa şi activitatea Patriarhului Justinian.

Ziua de miercuri, 18 octombrie a fost dedicată vizitării Maramureşului Voievodal: Mănăstirea Săpânţa Peri, Cimitirul Vesel din Săpânţa şi Memorialul Durerii de la Sighetu Marmaţiei.

La Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, în Biserica Sfântul Ştefan cel Mare, Preotul Laurenţiu Niculescu de la Centrul Naţional pentru Perfecţionarea Pregătirii Situaţiilor de Urgenţă, Ciolpani, Ilfov a susținut prelegerea Apărători ai dreptei credinţe în temniţele comuniste.

Vizitarea Maramureşului s-a încheiat la Mănăstirea Bârsana, unde a fost realizată un bilanţ al lucrărilor preoţilor militari, concluzii şi perspective pentru anul viitor.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Salvează

Comentarii Facebook


Știri recente