Întronizarea Episcopului Irlandei, salutată de preoții români: Important pentru susținerea morală

Basilica.ro a luat pulsul câtorva comunități românești din Irlanda, în ajunul întronizării primului ierarh român al nou-înființatei eparhii a Irlandei și Islandei – Preasfințitul Părinte Nectarie Petre.

Slujitorii altarelor românești din Irlanda spun că este o bucurie și un nou impuls pentru coagularea comunităților, dar, mai ales, pentru inspirație duhovnicească și susținere morală.

La Parohia „Sf. Gheorghe și Sf. Columba” – Dublin II, unde va avea loc sâmbătă întronizarea Preasfințitului Părinte Nectarie, pregătirile erau în desfășurare. Comunitatea se roagă în Biserica „St. Mary of the Servants” de pe Blakestown way, Dublin 15 RC42.

Cea mai încăpătoare biserică a românilor din Irlanda

„Suntem pregătiți acum să rânduim totul cum se cade, ca să îl primim”, a declarat Părintele Paroh Raul Simion.

„Aveam nevoie de un de un episcop care să fie în mijlocul nostru mereu și așa a rânduit Dumnezeu ca Preasfințitul Părinte Nectarie să fie ales ca păstor al nostru.”

„E o mare bucurie și pentru mine, personal, pentru că întronizarea va avea loc în parohia în care sunt de 15 ani. Așa rânduit Dumnezeu, ca să avem biserica pe care am obținut-o în urmă cu cinci ani, care este generoasă și încăpătoare”, a precizat parohul.

Timp de 10 ani, înainte de obținerea noii biserici, preoții comunității Dublin II au slujit liturghia într-un centru comunitar și de fiecare dată trebuia să aranjeze sala, să pună iconostas, Sfântă Masă, icoane și tot ce era necesar.

Mulți convertiți

Actualul sfânt lăcaș are o capacitate de 1.000 de credincioși. „Noi ne așteptăm să vină peste o mie de oameni”, declară Părintele Raul Simion.

„Foarte mulți se alătură comunităților noastre ortodoxe. Noi l-am avut ca membru al parohiei pe Părintele Godfrey O’Donnell, care a trecut la cele veșnice în urmă cu cinci ani, chiar când am luat noi biserica în care suntem acum.”

„Părintele Godfrey a fost un preot catolic iezuit convertit la Ortodoxie. Am reușit să-i facem înmormântarea în biserica în care suntem astăzi. Pentru că era irlandez, s-au convertit foarte mulți irlandezi pe care îi avem astăzi în biserica noastră”, explică Părintele Raul Simion.

În comunitate sunt atât români (inclusiv basarabeni), cât și irlandezi și alte naționalități. „Oamenii sunt apropiați de biserică”, spune parohul. „Bisericile noastre sunt mereu pline.”

Prima slujire a PS Nectarie la Parohia Dublin II: ierarhul i-a dăruit Ambasadorului României o icoană cu Sf. Arhid. Ștefan. Foto: Facebook / Laurențiu-Mihai Ștefan

În 2023, la prima slujire a Preasfințitul Părinte Nectarie în biserica Parohiei Dublin II, a participat și Laurențiu-Mihai Ștefan, Ambasadorul României în Irlanda.

„De atunci a fost extrem de prezent printre credincioșii ortodocși români din Irlanda, care au primit vestea alegerii sale cu multă bucurie. Mă alătur acestora urându-i ca misiunea pastorală pe care o va desfășura în Irlanda și Islanda să dea roade și să îi aducă multe împliniri!” a transmis diplomatul român pe Facebook.

Cea mai importantă, susținerea morală

„E un lucru foarte bun că avem, în fine, ierarhul nostru – mai ales că aici sunt reprezentate la nivel de mitropolit și comunități de credință mai mici decât cea românească”, spune Părintele Tudor Ghiţă, parohul din Galway.

„Pe Preasfințitul Părinte Nectarie l-am cunoscut și am văzut că e un om deosebit. Cu siguranță va reuși să omogenizeze comunitățile din eparhie, mai ales că unii dintre noi suntem despărțiți de distanțe considerabile”, adaugă preotul.

„Este un ierarh înțelept, cu un simț practic al liturghiei, așa cum își doresc oamenii aici. E un lucru extraordinar pentru a inspira și motiva comunitatea, pentru reprezentare și omogenitate.”

„Comunitățile noastre nu sunt exclusiv românești. Cam 30-40% sunt membri de alte naționalități. Noi, spre exemplu, spunem Crezul și Tatăl nostru în cinci limbi. Avem în comunitate georgieni, greci, ucraineni, irlandezi și alte naționalități.”

Pr. Tudor Ghiță. Foto: Arhiva personală

„O reprezentare la un nivel mai înalt, oficial, este întotdeauna benefică pentru comunitate”, adaugă parohul. „Dar cea mai importantă este susținerea morală.”

Din cei aproximativ 120-130 de mii de români rezidenți în Irlanda, cel puțin jumătate sunt ortodocși, estimează Părintele Tudor Ghiță. El spune că toți preoții din Irlanda au și serviciu cu normă întreagă pentru a se putea întreține.

Comunitatea „Sfântul Nicolae și Sfânta Brighita de la Kildare” – Galway se roagă în Biserica „St. Mary’s” College Chapel, St. Mary Road, H91H7F8.

Parohul din Galway l-a botezat pe scriitorul britanic Paul Kingsnorth în apele râului Shannon de Bobotează, în 2021. Sursa foto: Pr. Tudor Ghiță

Membrii comunității sunt apropiați atât geografic, cât și sufletește de Mănăstirea românească „Izvorul Tămăduirii” din Irlanda.

Parohul din Galway este cel care l-a botezat pe Paul Kingsnorth, unul din cei mai importanți scriitori englezi în viață, iar, apoi, mai recent, și pe fiica acestuia.

O comunitate pe malul Oceanului Atlantic

PS Nectarie alături de comunitatea din Cork, Irlanda, în Duminica Floriilor de anul trecut. Sursa: Facebook / Biserica Ortodoxa Romana Cork „Sf Patrick și Sf Calinic de la Cernica”

Întronizarea noului ierarh este salutată și de comunitatea din Cork, care în prezent funcționează la Fr. Collins Parish Centre (fosta Școală „Star of the Sea”), Cork road, Passage West, Co. Cork.

„Ne bucuram mult că putem participa la acest eveniment istoric de o importanță deosebită pentru noi, clerici și mireni. Ne bucuram ca îl vom avea permanent în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Nectarie, ierarh blând cu o înaltă trăire duhovnicească”, transmite Părintele Paroh Viorel Hurjui.

„Într-o Europă secularizată, în care Dumnezeu de multe ori nu își mai află loc, trăirea credinței și a valorilor morale e mai importantă ca oricând. Iar Irlanda nu face excepție. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru toate și îi dorim Preasfințitului Părinte Nectarie mulți ani de păstorire rodnică, spre mântuirea noastră a tuturor!”

Cork este port la Marea Celtică, parte a Oceanului Atlantic, aproape de locul din care a plecat legendarul vapor Titanic.

„Aici preoții cam toți lucrează. Multă lume lucrează în IT. Dacă ne plângem de ceva, ne plângem doar de vremea cu ploaie și umezeală”, relatează parohul român din Cork. „Pe lângă români, avem câteva familii de greci, bulgari, georgieni. De aceea, rugăciunea Tatăl nostru este rostită în engleză pentru ei.”

Comunitatea este ocrotită de Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica și Sfântul Patrick.

Foto credit: Facebook / Laurențiu-Mihai Ștefan (deschidere)


Știri recente