Între legendă şi istorie. Pelerinaj în Ţara Haţegului

Marți, 7 iulie, un grup de credincioşi ai Bisericii „Naşterea Maicii Domnului” din Parohia Bocșa-Vasiova, printre care foarte mulți tineri, au avut bucuria să i-a parte la pelerinajul organizat de părintele paroh Doru Melinescu, împreună cu Centrul de Tineret Vasiova. Dis de dimineaţă, cele 50 de persoane au pornit într-un pelerinaj între legendă şi istorie, păstrând totuşi o deosebită încărcătură spirituală.

Primul popas a fost la Ulpia Traiana Sarmisegetusa, fosta capitală a Daciei romane, un loc încă plin de taine pentru mulţimea de vizitatori. Nu departe, a urmat un alt popas, la Hăţăgel, locul în care pr. Doru Melinescu stabilise o întâlnire cu PS Daniil Stoenescu, Episcopul românilor din Voivodina şi Timoc. În grădina sa, PS Daniil a evocat întâmplări şi discuţii ale sale cu părintele Arsenie Boca, pe care a avut bucuria şi şansa de a-l cunoaşte încă din 1979. De asemenea, le-a prezentat oaspeților şi cel mai recent volum al său: „Liturghie pe mormântul Părintelui Arsenie”, o carte de texte literar-religioase.

După numeroase poveşti şi discuţii, întrebări şi răspunsuri, pelerinajul a continuat la Biserica Sfântul Nicolae din Densuş, cea mai veche biserică românească în care şi astăzi au loc slujbe religioase, deşi se află în proces de restaurare. A fost vizitat și Castelul Corvinilor sau Huniazilor, cetatea medievală a Hunedoarei, unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică din România. Punctul culminant al pelerinajului a fost Mănăstirea Prislop, mormântul părintelui Arsenie Boca.

„Înarmaţi cu răbdare şi bunăcuviinţă ne-am îndreptat spre mormântul părintelui pentru închinare. Însă pelerinajul nostru a decurs într-un ritm firesc şi nesperat de rapid, ceea ce ne-a surprins plăcut. Am urcat în chilia Sfântului Ioan de la Prislop, ne-am închinat la mormântul părintelui Arsenie Boca, ne-am plecat genunchii şi frunţile în mănăstire şi am băut din apa vie a acestui loc magnific. Ne-am umplut sufletele de bucurie şi am mulţumit Domnului pentru reuşita acestei zile. Am plecat spre casă mai încrezători, mai împăcaţi şi cu gânduri bune şi smerite”, a subliniat Gabriela Şerban,director la Bibliotecaorăşenească „Tata Oancea“ din Bocşa.

Părintele Doru Melinescu a gândit un astfel de pelerinaj dorind să ofere tinerilor, dar şi celorlalți credincioşilor, pe lângă relaxare şi plăcerea călătoriei, cât mai multă informaţie, noi cunoştinţe, precum şi prilejul de a cunoaşte oameni deosebiţi, de a auzi lucruri interesante şi atractive, dar mai ales de a se închina în locuri sfinţite de Dumnezeu, în locuri alese, din care rugăciunea este mult mai aproape de cer.

(Articol realizat de Diac. Pavel Canea și Darius Herea)

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…