Întâlniri educative pentru tinerii Parohiei Dumeni

În Parohia Dumeni – George Enescu, Protopopiatul Dorohoi, județul Botoșani, se desfășoară o bogată activitate pastoral-misionară și cultural-filantropică. Tinerii și copiii parohiei sunt implicați în diverse proiecte care vin în întâmpinarea lor, dar și a semenilor aflați în suferință. Cu sprijinul credincioșilor, în prezent se află în construcție așezământul social, ce cuprinde la partea superioară casa preotului paroh, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

De-a lungul anilor, parohia Dumeni a derulat mai multe activități cu Școala Generală cu clasele I-VIII Dumeni. Pe parcursul vacanței de vară de anul trecut, copiii au vizionat filme religioase și au participat la ateliere de gătit, de cusut goblen și de chitară. În fiecare săptămână, zece copii participă la cursuri gratuite de chitară predate de prof. Maria Ostafie. Aceste cursuri au fost inițiate de Marcela Ostafie, absolventă a Școlii Populare de Artă din Botoșani, care este în prezent studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Grupul copiilor de la cursurile de chitară a participat în luna decembrie a anului trecut la un concurs caritabil de colinde.

Competiția a fost organizată de Fundația „Ihtis” pentru persoane cu dizabilități din Dorohoi, care a acordat Premiul Presei grupului copiilor de la Dumeni. „Elevii învață colinde, dar și cântări folk pe care le interpretează la diferite serbări. Prin aceste activități dorim să-i atragem pe copii spre sfânta biserică. Ne bucurăm că enoriașii de mâine ai parohiei noastre participă la sfintele slujbe și la întâlnirile educative și catehetice. În calitate de paroh, am înțeles importanța pe care trebuie să o acordăm tinerilor enoriași, pe care trebuie să îi formăm ca pe niște viitori membri de bază ai Bisericii, parohiei, dar și ai patriei străbune”, a mărturisit pr. paroh Maricel Ostafie.

Vizionări de filme și atelier de goblen

În timpul vacanței de vară, copiii și tinerii din parohie sunt implicați în activitățile catehetice și recreative. Ei cunosc răspunsurile liturgice și de aceea de multe ori contribuie cu glasurile lor la Sfânta Liturghie. În perioada marilor sărbători de peste an, aceștia susțin concerte de muzică religioasă. Fetele deprind arta coaserii goblenului, iar cu diferite ocazii se realizează proiecții de filme și desene cu conținut religios, urmate de discuții cu teme care interesează participanții. „O activitate cu mult folos practic și duhovnicesc a tinerelor din parohie este aceea de a găti bucate după diferite rețete. Aceste bucate sunt degustate pentru a fi oferite unor persoane cu nevoi speciale din parohie (bătrâni singuri, bolnavi s.a.). În cadrul vizitei la cei sărmani sunt intonate cântări religioase pentru a aduce bucurie în sufletele lor. Prin aceste activități, Hristos se naște în sufletul acestor tineri și este purtat prin locuri și case unde este multă suferință, aducând raze de lumină și multă bucurie duhovnicească”, a mărturisit pr. paroh Maricel Ostafie.

Biserica din Dumeni, supusă vitregiilor timpurilor

Piatra de temelie a bisericii din Dumeni, închinată Pogorârii Duhului Sfânt, a fost pusă în anul 1911, însă din cauza vremurilor vitrege construcția propriu-zisă a continuat în anul 1938. Materialele strânse pentru noul sfânt lăcaș erau deteriorate, iar cărămida a fost folosită de soldați pe front. Fondurile au provenit de la enoriași și de la Guvernământul Bucovina și Cernăuți. Lucrările au stagnat în Primul Război Mondial, iar suma de 350.000 lei monedă argint a fost depusă la Banca Populară Grivița – Dorohoi. În timpul războiului, materialele s-au pierdut, varul a fost împărțit populației, cimentul s-a pietrificat și aruncat. Cărămida a fost luată de trupe și s-au făcut sobe pentru armată, așa că la terminarea războiului nu mai existau materiale pentru construcție. Suma care fusese depusă la bancă a fost schimbată în bancnote de hârtie care, prin conversiune, și-au pierdut valoarea. Temelia bisericii a rămas uitată și acoperită cu bălării. Preotul Ioan Gheorghiu, demoralizat, copleșit de vârstă, nu a mai reușit reluarea construcției care a rămas așa până în 1936, când, după moartea lui, vine ca paroh preotul Eugen Lungu, care înviorează atmosfera de scepticism, determinând pe credincioși să contribuie la zidirea bisericii. Scoate sumele rămase la Banca Grivița, aduce meșteri, reface cuptoarele și face cărămidă din nou, angajează meșteri zidari și reîncepe zidirea bisericii. În 1938 este numit ca paroh pr. Xenofont Urzică. El reușește prin contribuția credincioșilor, chiar în timp de război, să înalțe lăcașul de închinăciune. Între 1942-1944, sfântul lăcaș a fost pictat în tehnica fresco, în stil neobizantin de către pictorul Nicolae Pană din București. Catapeteasma a fost realizată în anul 1945 la atelierele Institutului Biblic din București. În 1950, biserica a fost sfințită. Părintele Urzică păstorește parohia până în anul 1992, iar până în 2007 parohul de la Dumeni va fi pr. Dumitru Saucă.

Lucrări de construcție la casa socială

În anul 2005, la Dumeni a început construcția unui complex parohial care cuprinde: casa socială, bucătărie, birou parohial, bibliotecă s.a. În anul 2007 pr. paroh Maricel Ostafie a fost numit prin transfer la cerere în parohia Dumeni. Noul paroh a continuat lucrările cu sprijinul enoriașilor. „Parterul casei sociale este finalizat, iar în prezent se lucrează la etajul clădirii, unde sperăm să amenajăm, pe lângă biroul parohial, un cabinet medical. Lucrările se derulează destul de greu întrucât ne confruntăm cu lipsa fondurilor. Toate sumele adunate până în prezent au fost colectate de la enoriașii parohiei noastre, care au ajutat și prin muncă voluntară. Am fost sprijiniți cu materialele necesare și de Primăria George Enescu. Localnicii sunt aproape de biserică implicându-se în bunul mers al lucrărilor, donând materiale și fondurile necesare”, a spus pr. paroh Maricel Ostafie.

Comentarii Facebook


Știri recente