Întâlnirea tinerilor ortodocși români din Europa de Nord

În perioada 3-6 mai 2012, Centrul de tineret „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord a organizat în localitatea Lem din Peninsula Iutlanda, Danemarca, într-un complex special amenajat pentru astfel de manifestări, întâlnirea generală a tinerilor români din țările scandinave, cu tema: „Tinerețea care alină boala. Grija tinerilor față de cei aflați în suferință”.

La această întâlnire a participat alături de tinerii români, suedezi, norvegieni și danezi, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie Drăgoi, însoțit de preoți din parohiile din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord. A fost invitat să participe la întâlnire și binecunoscutul duhovnic, Părintele Ioan Cojanu, Starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia.

Întrunirea din localitatea daneză Lem a avut un program liturgic intens, dar și unul plin de activități recreative, după cum a declarat Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord: „În fiecare zi s-au săvârșit sfintele slujbe precum Utrenia, Sfânta Liturghie, Vecernia. Am săvârșit și Taina Sfântului Maslu la care au participat și alți credincioși, care s-au rugat împreună cu tinerii pentru necazurile și trebuințele lor. După Sfânta Liturghie și gustarea de dimineață au avut loc cuvântări și dialoguri pe marginea temei. Astfel, fiecare a avut prilejul să se prezinte și să-și împărtășească implicarea și experiența sa în ajutarea celor bolnavi sau aflați în necazuri și încercări. În timpul dintre sesiuni s-au organizat mai multe drumeții recreative în fiordurile de pe coasta de vest a Danemarcei, jocuri sportive și chiar dansuri populare tradiționale românești, tinerii având ocazia să se cunoască mai bine și să-și împărtășească experiențele dobândite aici în diasporă”, a precizat Preasfinția Sa.

Duminică, 6 mai 2012, toți tinerii, au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Preasfințitul Părinte Episcop Macarie, împreună cu un sobor de preoți, în străvechea biserică de piatră din incinta complexului, după cum a mai spus Preasfințitul Părinte Episcop Macarie: „Ca o încununare a comuniunii tinerilor participanți la întrunirea din aceste zile, am săvârșit astăzi Taina Sfintei Liturghii în străvechea biserică de piatră din incinta complexului și am transmis mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, tinerii împărtășindu-se astfel de sfaturile și de grija părintească a Preafericirii Sale. Ne-am bucurat că atât tinerii, cât și credincioșii care au venit în aceste zile la sfintele slujbe, s-au spovedit și s-au împărtășit în număr foarte mare împreună cu copilașii noștri. De asemenea, în cadrul agapei festive s-a făcut lansarea noului număr al publicației „Cruce și Înviere”, editată de una dintre parohiile noastre de aici, din nordul Danemarcei, din orașul Aarhus”.

Comentarii Facebook


Știri recente