Întâlnirea tinerilor ortodocşi europeni la Cluj-Napoca

Tineri ortodocşi din întreaga Europă se vor întâlni anul acesta la Cluj-Napoca sub genericul „Împreună pentru viitorul Europei“. Întâlnirea va fi organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului la începutul lunii septembrie şi este înscrisă în calendarul manifestărilor pe care municipiul Cluj-Napoca le va găzdui, în contextul în care municipiul este în 2015 Capitală europeană a tineretului, informează Ziarul Lumina, Ediţia de Transilvania.

La întâlnirea tinerilor ortodocşi din întreaga Europă, eveniment care este o premieră pentru întreaga lume ortodoxă, sunt aşteptaţi peste 5000 de tineri din ţară, din Republica Moldova şi din diaspora românească, dar şi din ţări ortodoxe precum Rusia, Grecia, Ucraina, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia şi Slovacia, Finlanda, Georgia, Albania şi Cipru, precum şi tineri din comunităţile ortodoxe din Siria şi Palestina, a declarat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

Pe parcursul celor patru zile în care se va desfăşura întâlnirea tinerilor ortodocşi din Europa vor fi organizate conferinţe şi dialoguri cu tinerii, la care au fost invitaţi părintele Rafael Noica şi arhimandritul Zaharia Zaharou, workshop-uri tematice stradale, dar şi concerte de muzică uşoară, folk şi populară.

În program sunt incluse rugăciunile de dimineaţă ce vor avea loc la Catedrala mitropolitană, sesiuni de prezentare a tradiţiilor specifice ale fiecărei ţări ortodoxe participante, o paradă a costumelor populare şi concursurile şi activităţile interactive, ne-a mai spus pr. consilier Bogdan Ivanov.

Procesiuni şi concerte în Cluj-Napoca

Manifestarea se va încheia duminică, 6 septembrie, cu o liturghie solemnă ce va avea loc dimineaţa pe platoul din faţa Catedralei mitropolitane şi cu o procesiune ce va fi organizată duminică seara prin centrul municipiului Clujul-Napoca.

Ziua se va încheia cu rugăciunea de seară de la Catedrală şi concertul de bun rămas, susţinut de artisul de origine greacă Yanni, în Piaţa Unirii.

„Întrucât municipiul Cluj-Napoca va fi în anul 2015 Capitala europeană a tineretului, ne propunem şi noi ca Arhiepiscopia Clujului să participe la acest proiect cu un eveniment important, pe care l-am înscris în calendarul principalelor manifestări“, a spus consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, Pr. Bogdan Ivanov.

„În spiritul preocupărilor noastre misionar-pastorale pentru educaţia şi viitorul tinerilor, dorim să organizăm la Cluj-Napoca, în perioada 4-7 septembrie 2015, Întâlnirea tinerilor ortodocşi din Europa, un eveniment în premieră pentru întreaga lume ortodoxă, care are astfel oportunitatea de a-şi afirma deschiderea ei universală şi ecumenică. Pentru a sublinia şi mai mult dimensiunea europeană a acestei întâlniri, tema propusă va fi «Tinerii ortodocşi împreună pentru viitorul Europei», având convingerea că acest evenimentpoate fi dătător de ton implicit Clujului, nu doar în Biserica noastră, ci în întreaga lume ortodoxă europeană. De aceea, ne propunem ca toate evenimentele din program şi toţi invitaţii să fie de referinţă pentru lumea spiritualităţii ortodoxe, culturale şi artistice din România şi din Europa“, a mai declarat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

Comentarii Facebook


Știri recente